Terug Zowel zorgverleners als zorgvragers positief over het geïntegreerd glijzeil

Zowel zorgverleners als zorgvragers positief over het geïntegreerd glijzeil

- Fysieke belastingen | Ergonomisch werken | Gezonde werkomgeving

Expert Bram Van de Velde

Preventieadviseur ergonomie

Comfortabele en minder intensieve transfers voor zorgvragers in mobiliteitsklasse D-E

Uit het Gezondheidsrapport 2019 van IDEWE blijkt dat in de sector van de gezondheidszorg 10,2% van alle werknemers musculoskeletale en bindweefselklachten ontwikkelt. “De transfers van personen uit mobiliteitsklasse D-E zijn één van de grootste oorzaken voor lage rugpijn”, zegt preventieadviseur Ergonomie Bram Van de Velde van IDEWE. Tijdens zijn onderzoek in twee woonzorgcentra kwam hij tot de conclusie dat een efficiënt gebruik van het geïntegreerd glijzeil, voor zowel zorgverlener als zorgvrager, een meerwaarde kan betekenen. Het hulpmiddel is weliswaar nog onvoldoende gekend.

glijzeil

In vergelijking met ziekenhuizen, is er in de ouderenzorg een verschuiving merkbaar naar toenemende zorgzwaarte. Transfers van zorgvragers worden bijvoorbeeld steeds vaker uitgevoerd door 1 persoon. “Glijzeilsystemen voor transfers in bed worden daarbij al frequent gebruikt”, zegt Bram Van de Velde. “Het gaat echter doorgaans over een éénlagig glijlaken, dat in bed blijft liggen maar dat de zorgverlener nog onvoldoende ondersteunt aangezien het gebruik toch nog te hoge trekkrachten vergt. Een tweelagig glijzeil scoort op dit punt beter. Het probleem is echter dat het elke keer opnieuw moet aangebracht en verwijderd worden, waardoor het ook tijdrovender is. Door die extra handelingen vindt het moeilijk ingang in de routine van de woonzorgcentra.”

Een geïntegreerd glijzeil, waarbij glijdende stof is verwerkt in zowel het onderlaken als het verplaatsingslaken, komt hier gedeeltelijk aan tegemoet. 

“Het heeft als voordeel dat het beschikt over twee glijdende lagen én in bed kan blijven liggen. Zo zou dit hulpmiddel geschikt kunnen zijn voor zorgvragers met mobiliteitsklasse D-E. Het is echter nog onvoldoende gekend.”

Praktijktest

verpleging glijzeil

Tijdens een praktisch gedeelte van zijn onderzoek testte Bram het gebruik van het geïntegreerd glijzeil in twee woonzorgcentra. 

“Zorgverleners vonden het een handig hulpmiddel en ervaarden bovendien een positief effect op de eigen fysieke belasting. Voor zorgvragers bleek het comfortabeler omdat er minder handelingen nodig waren om hen te verplaatsen en omdat de transfers minder intensief verlopen. Beide woonzorgcentra hebben het hulpmiddel echter op een andere manier geïmplementeerd, waardoor duidelijk werd dat een algemeen ergonomiebeleid cruciaal is om afspraken te kunnen maken die gedragen worden door de hiërarchische lijn. Een degelijke opleiding in combinatie met de ondersteuning door Ergocoaches, bleek eveneens een absolute meerwaarde. Aangezien incontinentie vaak voorkomt bij personen in mobiliteitsklasse D-E, is het tenslotte ook belangrijk dat er voldoende glijzeilen ter beschikking zijn, zodat de wasregeling geen invloed heeft op de beschikbaarheid. Afspraken rond de wasregeling zelf zijn uiteraard ook nodig.”

Dubbele winst

De resultaten van het onderzoek zijn sowieso positief, op voorwaarde dat er aan een aantal begeleidende voorwaarden wordt voldaan. 

“Omdat het hulpmiddel lagere trekkrachten veronderstelt én het in bed kan blijven liggen kan het gebruik een meerwaarde zijn als hulpmiddel bij zorgvragers in mobiliteitsklasse D-E, in onder meer woonzorgcentra, de thuiszorg en de VAPH-sector. Het geïntegreerd glijzeil vergroot ook het comfort van de zorgvrager. Er is echter nood aan een uniforme benadering. De instructiefiche die we bij IDEWE ontwikkelen zal hierbij kunnen helpen. De prijs van het hulpmiddel ligt momenteel ook nog hoog, waardoor een goede wasregeling nodig is om het aantal sets per zorgvrager te kunnen beperken.”

Contacteer onze experten voor informatie.

Overweeg onze opleidingen en tools die uw werknemers helpen om ergonomisch te werken.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen