Terug Draag ik een chirurgisch mondneusmasker of een FFP2?

Draag ik een chirurgisch mondneusmasker of een FFP2?

- Biologische agentia | Arbeidshygiëne

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

FFP2-maskers zijn slechts in een paar gevallen verplicht of hoogstens de voorkeurkeuze

De COVID-19-pandemie heeft ons vertrouwd gemaakt met het dragen van mondneusmaskers. Ze blijven uiterst belangrijk in onze bescherming tegen corona. In sommige situaties en voor sommige personen is echter een FFP2-masker verplicht of aangeraden.

De informatie in dit nieuwsbericht is correct op het tijdstip van publicatie. Raadpleeg altijd de laatste maatregelen en wetgeving met betrekking tot COVID-19 op https://www.info-coronavirus.be

ffp2

Het dragen van een mondneusmasker is een solidariteitsmaatregel. Wie het masker op een correcte manier draagt, beschermt zijn omgeving tegen besmette druppeltjes die je als drager via mond of neus kan uitademen. Het beschermt de drager echter minder tegen ziekteverwekkers van anderen. Bevoegde overheden of bepaalde instellingen kunnen bijgevolg beslissen dat sommige mensen een FFP2-masker moeten dragen. Dergelijke maskers beschermen de drager tegen ziekteverwekkers van anderen die in de lucht hangen. Op voorwaarde dat ze niet uitgerust zijn met een ventiel, beschermen ze bovendien ook de omgeving tegen eventuele ziekteverwekkers die de maskerdrager zelf uitademt. 

Wie draagt best zo’n FFP2-masker?

Zorgmedewerkers moeten dergelijk FFP2-masker dragen bij de verzorging van mensen waarvan vermoed wordt dat ze besmet zijn met COVID-19 of om risicopatiënten te beschermen tegen een meer ernstig verloop van de ziekte. Ook bezoekers van een ouderenzorgvoorzieningen kunnen daarom door de instelling ook verplicht worden om een FFP2-masker te dragen.

Verder kan een FFP2-masker in de werkomgeving gedragen worden door volwassenen met een verhoogd risico voor een ernstig verloop van COVID-19, zoals: ouderen, type 2 diabetespatiënten, mensen met chronische hart- en vaat-, long- of nieraandoeningen en personen met een gedaalde immuniteit.
Hoogrisicocontacten en gevaccineerde personen, die minder dan 5 maanden geleden een tweede basisvaccin of booster ontvingen, worden gevraagd om, in binnenruimtes buitenshuis steeds bij voorkeur een FFP2-masker te dragen, tot 10 dagen na de laatste blootstelling. Dat geldt ook voor wie, na een positieve test, na 7 dagen uit isolatie mag.
 

Draag het masker op de juiste manier

mondmasker

Essentieel voor het dragen van een FFP2-masker is dat het masker goed aansluit op het gelaat. “Het heeft hoegenaamd geen zin om een FFP2-masker te dragen omdat het veiliger zou zijn, als je het masker niet correct opzet”, zegt Katrien Van Crombrugge, arbeidsarts en arts infectiepreventie bij IDEWE. “Om op een eenvoudige manier te testen of er geen lekken zijn, kan je met de duimen en wijsvingers van beide handen tegen elkaar het masker zacht tegen het gelaat drukken en vervolgens stevig uitblazen. Waar je lucht voelt uitstromen, sluit het masker onvoldoende aan. Bij mannen met baarden zal dat sowieso het geval zijn. In het geval van een slechte pasvorm, creëert zo een FFP2-masker een vals gevoel van veiligheid. In dat geval kan je beter een chirurgisch masker correct opzetten dan een FFP2-masker op de foute manier te dragen, door een van de twee elastiekbanden bijvoorbeeld los te laten hangen.”

Ook voor het chirurgisch en comfortmasker is een correcte bevestiging essentieel. “Het is uiteraard ook niet de bedoeling om het masker af te zetten om te praten of te hoesten. Tenslotte is het ook essentieel om het masker om de 3 à 4 uur te vervangen”, aldus Katrien Van Crombrugge nog.

Bekijk de video 

Raadpleeg de informatiefiche:

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen