Terug Dossier – ziekteverzuim en re-integratie

Dossier – ziekteverzuim en re-integratie

- Gezonde werknemers | Corona

Deel 2: Waarom werken deel is van het herstel

“Werken is in de meeste gevallen een sleutelonderdeel van het genezingsproces”, zeiden onze specialisten al in deel 1 van ons dossier rond ziekteverzuim en re-integratie. Op die manier tackelden ze het misverstand dat uitgevallen werknemers pas terug aan de slag horen te gaan als ze volledig hersteld zijn. Maar wat maakt werken dan precies zo heilzaam? Daar gaat re-integratiespecialiste Godewina Mylle vandaag dieper op in.

Lees hier deel 1 voor werkgevers 

Lees hier deel 1 voor werknemers 

Werk draagt zowel op psychologisch, fysiek als financieel vlak bij aan het herstel. We zetten de voordelen hieronder op een rijtje, geclusterd per domein:

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Meestal lezen we die uitdrukking in als ‘een gezond lichaam houdt je geest gezond’, maar de logica klopt evenzeer in omgekeerde richting: als het goed zit in je hoofd, herstel je sneller. Dat vind je wellicht al vanzelfsprekend voor uitval om psychosociale redenen, maar het geldt ook voor puur fysieke aandoeningen. Op deze manieren draagt werken daartoe bij:

  • Je voelt je weer deel van een groep: voor bijna elke mens zijn groepsgevoel en sociaal contact in mindere of meerdere mate nodig voor een gezonde geest.
  • Je voelt je nuttig: ondanks het feit dat ziekteverzuim vaak pure overmacht is, kampen veel langdurig arbeidsongeschikten met een gevoel van schaamte en schuld tegenover hun collega’s en werkgever. Als je je op het werk weer inzet voor teamdoelen – en daar hopelijk dankbaarheid voor in ruil krijgt – krik je je zelfvertrouwen weer op.
  • Je verhoogt je zelfvertrouwen: ook tegenover de maatschappij kampen vele arbeidsongeschikten met schaamtegevoelens. En hoewel ik er vurig voor pleit om arbeidsongeschiktheid niet te beschouwen als iets om je voor te schamen, spreekt het wel voor zich dat werken een hogere maatschappelijke status heeft dan niet werken.
  • Je wordt weer uitgedaagd: zelfs als je slechts enkele uren per week hervat, heb je weer een doel. En dat doel vereist een bepaalde focus die je meestal mist of makkelijker voor je uitschuift als je voltijds thuis zit. En net zoals ons lichaam, hebben onze hersenen nood aan voldoende ‘beweging’.
  • Er is verstrooiing: die uitdaging helpt je ook om niet de hele dag stil te staan bij je probleem. Zowel in je professionele contacten als tijdens de koffieklets heb je verstrooiing. En als er op je werk ook wat wordt afgelachen, is dat nog het allerbeste medicijn.
“Voldoende prikkeling vermijdt dat je gaat ‘catastroferen’ – een fenomeen 
waarbij de klachten verergeren omdat je er te veel op focust.”

Fysiek én financieel voordeel

Er zijn ook puur fysieke voordelen aan werken:

  • Je beweegt meer: als we het verplichte thuiswerk door corona even buiten beschouwing laten, ‘dwingt’ de gemiddelde werkdag je tot wat meer beweging dan de gemiddelde ziektedag thuis, zeker als je fysiek werk doet. Maar ook voor bedienden: zelfs al is het
    maar je woonwerkverplaatsing, het is toch al iets…Je hartslag een paar keer per dag wat opdrijven door een trap op te lopen, doet al wonderen.
  • Je loopt minder risico op ‘catastroferen’: als je geen afleiding hebt, bestaat het risico dat je je klacht onder een vergrootglas legt. Als het probleem daardoor gaat verergeren, ben je aan het catastroferen. Een potentiële vicieuze cirkel die je kan vermijden door voldoende prikkeling op je werk.

Ten slotte mogen we ook het belang van financiële gemoedsrust niet uit het oog verliezen. Een loon ligt hoger dan een uitkering, en geldstress is absoluut nefast voor het genezingsproces.

“Als ik je ervan heb overtuigd om re-integratie tijdens het herstelproces te overwegen,
heeft deze blog zijn doel bereikt.”

Doe het doordacht, met de juiste hulp

Werken is in de meeste, maar zeker niet in alle gevallen, goed voor het herstel. Zie dit stuk dus zeker niet als een pleidooi voor ondoordachte werkhervatting tijdens het herstelproces: elk geval is anders en moet individueel ingeschat worden. En uiteraard wordt de zaak complexer als het werk of de werkomgeving mee aan de basis ligt van de klachten die tot het uitvallen hebben geleid. Er zijn ook heel wat factoren die de positieve invloed van de re-integratie op het herstel gaan bepalen: is de werkinhoud op de juiste manier aangepast? Is de werkplek voldoende ergonomisch ingericht? Allemaal zaken waar de arbeidsarts mee over waakt binnen het kader van de algehele re-integratie.

Maar als ik jou als werkgever of werknemer ervan heb overtuigd om re-integratie tijdens het herstelproces minstens te overwegen, en samen met de arbeidsarts het juiste traject uit te stippen, heeft deze blog zijn doel bereikt.

  • Hebt u als werkgever of werknemer vragen over een individueel re-integratietraject? Contacteer dan uw arbeidsarts (die verbonden is aan uw externe preventiedienst).
  • Als werkgever werk maken van een structurele aanpak rond re-integratie? Bekijk hier wat IDEWE voor u kan doen.
  • Hulp nodig bij een concreet re-integratietraject? Contacteer dan de arbeidsarts die via de externe preventiedienst verbonden is in aan onderneming. Heeft u als werkgever meer algemene vragen rond re-integratie? Stel ze dan gerust aan een van onze specialisten.

IDEWE ijvert al lang voor meer aandacht voor re-integratie. In 2017 schreef IDEWE CEO Lode Godderis hier een boek over: Werken is Genezen, uitgegeven door Lannoo.

Lees hier deel 3 over een goed communicatiebeleid

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen