Terug Scholen zijn 100% rookvrij. Wat nu?

Scholen zijn 100% rookvrij. Wat nu?

- Gezonde levensstijl | Roken

Expert Mia Van Laeken

Adviseur Learning and Development

Begeleid medewerkers, studenten en ouders naar een rookvrij leven

Sinds 1 september geldt in alle Vlaamse basis- en secundaire scholen en in de centra voor leerlingenbegeleiding een totaal rookverbod. Voortaan zijn alle producten op basis van tabak maar ook de shisha-pen, de e-sigaret of heatsticks taboe. Zowel binnen als buiten en voor zowel leerlingen, personeel, ouders, als derden die te gast zijn op de site. Een rookstopbeleid kan u helpen om deze gezondheidsmaatregel voor iedereen haalbaar te maken. Ook voor wie gebruikmaakt van deze vestigingsplaatsen, zoals een lokale vereniging die in het weekend een lokaal huurt of arbeiders die werkzaamheden uitvoeren op het schooldomein, moeten voortaan de sigaret doven aan de schoolpoort.

De school als voorbeeld

Bord met No smoking op

Aangezien in een rookvrije schoolomgeving niet-roken de norm is, is het voor leerlingen veel gemakkelijker om te kiezen voor niet-roken of om ermee te stoppen. De voorbeeldfunctie van de onderwijsinstelling en het voorbeeldgedrag van het personeel vormen hierin de rode draad.

Het is aan de onderwijsinrichting om het algemene rookverbod 24/7 in de praktijk te brengen. Een rookvrije school(omgeving) realiseert u echter niet alleen met een rookverbod. Door een samenhangend en breed rookbeleid te voeren, en dit op een positieve en opbouwende manier onder de aandacht te brengen, verstevigt u als school uw voorbeeldfunctie. Het rookbeleid helpt mee aan het creëren van een werkomgeving die een gezonde levensstijl onder medewerkers toelaat en stimuleert.

Groeien naar een rookvrij bestaan

Man in weide

Een goed rookbeleid bestaat uit 2 elementen:

  • huisregels om rookoverlast te voorkomen
  • activiteiten voor rokers die ermee willen stoppen

Met het ‘Stappenplan naar een rookbeleid’ heeft IDEWE een communicatieplan klaar om mensen op hun rookgedrag aan te spreken en het rookverbod zichtbaar te maken. Onze Fit4Work-coach helpt om dit rookbeleid aan te passen naar de behoeftes van uw organisatie en te implementeren.

Onderdeel van dit plan is zeker ook rokers motiveren na te denken om te sigaret links te laten liggen. Dit rookstopbevorderingsaanbod bestaat uit 4 modules, die elk afzonderlijk geprogrammeerd kunnen worden.

  1. Inleidende infosessie ‘Stoppen met roken’ waarin we nagaan of de deelnemers klaar zijn om de stap te zetten en waarin ook hun longleeftijd wordt bepaald.
  2. Module 1: over de voor- en nadelen van roken (de Engel-Duivel sessie)
  3. Module 2: over de stappen in gedragsverandering (Roken: een verlangen of een gewoonte?)
  4. Module 3: waarin we een stopdatum bepalen en op zoek gaan naar de valkuilen die op het pad naar een rookvrij leven liggen. (Mijn rookstopplan) Daarnaast zijn ook individuele consults met onze tabakologen mogelijk.

Geïnteresseerd? Neem dan contact op met uw regionaal IDEWE-kantoor voor meer informatie.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen