Terug Drie op de vijf werknemers melden lichamelijke klachten en pijn

Drie op de vijf werknemers melden lichamelijke klachten en pijn

- Fysieke belastingen | Ergonomisch werken | Gezonde werkomgeving | Risicoanalyse | Duurzame werkomgeving | Ziekteverzuim

Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk

Drie op de vijf werknemers in de Europese Unie melden lichamelijke klachten en pijn. Tijdens de Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk wil het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het werk de aandacht vestigen op preventie en de snelle aanpak van deze problemen.

lichamelijke klachten

Miljoenen werknemers in heel Europa hebben last van lichamelijke aandoeningen. “Het gaat in hoofdzaak over nek-, rugpijn en pijn in de bovenste ledematen”, zegt onderzoeker Liesbeth Daenen van IDEWE. “Zowel fysieke, organisatorische, psychosociale en individuele factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en het in standhouden ervan. De pijn kan een impact hebben op de productiviteit en concentratie, wat op zijn beurt aanleiding kan geven tot ongevallen. Lichamelijke klachten en negatieve verwachtingen daaromtrent vormen één van de meest voorkomende oorzaken van ziekteverzuim. Een derde van de werknemers met lichamelijke klachten verwacht dat zij hun werk niet tot hun zestigste jaar zullen kunnen blijven doen. Het blijft bijgevolg niet bij de individuele gevolgen voor de werknemer, ook de organisatie en de samenleving ondervinden de nadelen.”

De LocoMotion-aanpak van IDEWE

Lichamelijke klachten en pijn zijn nochtans in veel gevallen vermijdbaar en beheersbaar. “Aangezien verschillende factoren bijdragen tot lichamelijke klachten, werkt een gecombineerde aanpak het beste. IDEWE gelooft heel sterk in de 360 -gradenaanpak van LocoMotion. Daarbij brengen we de beleidsmatige aanpak en de risico’s per functie eerst in kaart. Daarna stellen we een actieplan op waarin zowel individuele als collectieve acties worden opgenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld over een opleiding met praktijkgerichte oefeningen, waarin werknemers zich bewust worden van hun eigen lichaam en bewegingen, het belang van een gezonde levensstijl en een goede werkbeleving. Daarnaast maken we een scan om het beweeggedrag en fysieke fitheid van werknemers in kaart te brengen en geven we gerichte tips om hun fysieke fitheid te bevorderen.”

Wil u fysieke klachten en ziekteverzuim in uw organisatie duurzaam aanpakken? Leg ons dan uw uitdagingen rond lichamelijke klachten voor.

Bij een 360°-aanpak horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van uw organisatie. Dit zijn enkele opleidingen over ergonomisch heffen en tillen:

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen