Terug Tracimat: uw partner bij sloopwerken

Tracimat: uw partner bij sloopwerken

- Wetgeving | Milieu | Bouw

Expert Jan Mertens

Verantwoordelijke Discipline Milieu

Sloopbeheerorganisatie

Sinds 2009 is het verplicht om een sloopinventaris op te maken. Hiermee wil de overheid selectief slopen van gebouwen en installaties aan te moedigen. Bent u op de hoogte dat vanaf 5 juni 2018 het sloopopvolgingsplan belangrijke informatie levert voor uw risicoanalyse en dat sinds 24 augustus 2018 ook het nieuwe acceptatiebeleid voor puinbrekers geldt? Dat maakt een onderscheid tussen puin met een hoogmilieurisicoprofiel (HMRP) en puin met een laagmilieurisicoprofiel (LMRP). En de sloopbeheerorganisatie Tracimat kijkt toe op de goede naleving daarvan.

Voordelig sloopbeheersysteem

Voor HMRP-puin gelden uiteraard strengere behandelings- en certificeringsprocedures dan voor LMRP-puin. De verwerkingskosten voor HMRP-puin liggen dan ook aanzienlijk hoger. Tenzij u meedoet met het sloopbeheersysteem van Tracimat:

  1. Een erkende deskundige dient een officieel sloopopvolgingsplan in bij Tracimat.
  2. U levert uw puinfractie uit een selectieve sloop af als LMRP-puin.
  3. Tracimat geeft u een verwerkingstoelating.
  4. De deskundige volgt de verwijdering van de gevaarlijke stoffen op en geeft u een attest.

Op die manier profiteert u van de lagere verwerkingstarieven die de beperkte vergoeding voor Tracimat ruimschoots compenseren. Uw preventieadviseur of veiligheidscoördinator heeft baat bij het sloopopvolgingsplan en het Tracimat-systeem. Want de inventaris is nu vollediger en betrouwbaarder dan vroeger. En uw risicoanalyse dus ook.

Een vlotte overgang

Alle bedrijven krijgen de tijd om aan het nieuwe beleid te wennen. De minister van Leefmilieu keurde enkele overgangsmaatregelen goed die hen daarin bijstaan. Die gelden – afhankelijk van de situatie – tot 24 februari of 31 december 2019. Ook in die periode dient u een verwerkingstoelating aan te vragen om puin af te leveren als LMRP-puin. De maatregelen hangen af van de start van de werken:

  • vóór 24 augustus 2018 en omgevingsvergunning ingediend voor 5 juni 2018: u hoeft geen sloopopvolgingsplan op te maken.
  • na 24 augustus 2018: u dient een sloopopvolgingsplan óf asbestinventaris op te stellen.

Verder is de procedure nog soepel: u hoeft de start van de werken niet te melden en een deskundige hoeft de werken niet op te volgen. U vindt alles over de overgangsmaatregelen op www.tracimat.be. U kan hier ook het schema met de overgangsmaatregelen (deelprocedure gebouwen) raadplegen.

Erkende deskundige

Niet iedereen mag uw sloopopvolgingsplan indienen bij Tracimat. Alleen een erkende deskundige die de juiste opleiding heeft gevolgd. Hebben u en uw medewerkers daarvoor geen tijd of middelen? Dan helpen onze erkende deskundigen van IBEVE u graag om al uw sloopwerken op te maken, in te dienen en op te volgen. Neem contact op voor meer informatie.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen