Terug Bespreek de veerkracht van hulpverleners in team

Bespreek de veerkracht van hulpverleners in team

- Stress en burn-out | Schokkende gebeurtenissen | RAPSi | Corona

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Work-lifebalans, emotionele eisen en gewelddreiging wegen psychisch heel zwaar

“Aandacht besteden aan het psychisch welzijn van hulpverleners is vandaag topprioriteit”, zegt disciplineverantwoordelijke psychosociale aspecten Hilde De Man van IDEWE. “Uit ons onderzoek blijkt dat de work-lifebalans, de zware emotionele eisen en de toenemende agressie waarmee ze te maken krijgen heel zwaar weegt.” Leidinggevenden kunnen een belangrijke rol spelen om hun veerkracht te versterken.

Hulpverleners die dagelijks klaar staan om mensen in nood te helpen, komen bij het uitvoeren van hun job voortdurend in contact met onverwachte situaties en gevaren. Het verwerken van trauma’s, de terreurdreiging, onregelmatige werkuren wegen psychisch zwaar. Daarbij bereiken ons ook signalen dat hulpdiensten en politiediensten in deze coronatijd meer agressie ervaren bij de ordehandhaving van de coronamaatregelen.

De resultaten van onze enquête bij de politiediensten tonen aan dat de work-lifebalans (26%), emotionele eisen (11%) en het ervaren van geweld (42%) een duidelijk negatieve invloed hebben op hun psychosociaal welzijn.

Veerkracht onderhouden en versterken

hulpdiensten corona

“Uit eigen onderzoek weten we dat de sociale steun van de leidinggevenden, in combinatie met aanpassingen van de arbeidsorganisatie, die de inspraak en de beslissingsruimte van de werknemers uitbreiden, een buffer kunnen vormen tegen de negatieve invloeden op het psychosociaal welzijn”, aldus Hilde De Man. “Daarnaast kan een doordacht dienstenaanbod helpen om de veerkracht en psychische inzetbaarheid te verhogen. Specifiek in deze coronatijd werkten we daarom materiaal uit om individuele veerkrachtgesprekken te ondersteunen en veerkracht in teamverband bespreekbaar te maken.”

Ons aanbod

Een doordacht uitgebouwd aanbod, bestaande uit een risicoanalyse psychosociale aspecten (RAPSI) als nulmeting en nazorg, kan helpen om de veerkracht en psychische inzetbaarheid te verhogen. Warme nazorg aanbieden na een incident of een schokkende gebeurtenis, door in groep gezamenlijk terug te blikken op de interventie of individuele nazorg te voorzien, zorgt voor extra sociale steun. Deze nazorg kan helpen om de gebeurtenis een plaats te geven en om zich terug te kunnen opladen voor nieuwe interventies. 

Onze experten kunnen workshops voor het behoud en het versterken van gezonde veerkracht begeleiden; voor zowel leidinggevenden als medewerkers. Maar ook individuele Reboostsessies en Reloadtrajecten kunnen hun plaats krijgen binnen een psychosociaal welzijnsbeleid.

  • Opleiding ‘In balans’ - balanstraject van individu tot groep 
  • Opleiding ‘Veerkracht’ - Opleiding zorg voor jezelf, behoud je veerkracht (4u) 
  • Reboostgesprek - in kaart brengen van de eigen veerkracht en domeinen van zelfzorg
  • ‘Reloadtraject’ - gesprekstraject bij stress en overspanning

Meer info over de opleidingen vindt u hier.
 

Lees ook:

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen