Terug Liet u zich al testen?

Liet u zich al testen?

- Gezonde werknemers | Biologische agentia

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

Wereldhepatitisdag op 28 juli

Op de jaarlijkse Wereldhepatitisdag van 28 juli wil de Wereldgezondheidsorganisatie de aandacht aanscherpen voor de bedreiging die hepatitis vormt voor de volksgezondheid. Wereldwijd leven 290 miljoen mensen die besmet zijn met virale hepatitis, zonder dat te beseffen.

In 2016 verbonden 194 landen, waaronder België, zich ertoe om virale hepatitis tegen 2030 de wereld uit te helpen. Tegen die tijd moeten 90% van de mensen gediagnosticeerd zijn. Op het einde van dit jaar zou al 30% van die groep de diagnose al moeten kennen. Helaas weten wereldwijd vandaag slechts 11% van de dragers dat ze het hepatitisvirus hebben opgelopen. 

ABC

geelzucht

“Bij ons komt vooral hepatitis A, B en C voor”, zegt disciplineverantwoordelijke Arbeidsgeneeskunde Hilde Vanacker van IDEWE. “De meeste ontstekingen van de lever of hepatitis ontstaan door een besmetting met een virus maar ook overmatig alcoholgebruik en geneesmiddelen kunnen de oorzaak zijn. Hepatitis A en E krijg je vooral door contact met besmet voedsel en water, terwijl hepatitis B en C via besmet bloed of seksueel contact wordt overgedragen. Een baby kan het virus opgelopen hebben via de moederkoek.”

“De infectie kan jarenlang ongemerkt in het lichaam aanwezig zijn, zonder dat de drager symptomen of klachten ontwikkelt. Het betekent echter wel dat hij of zij intussen andere mensen kan besmetten. Het ziekteverloop kan sterk variëren. Soms heb je de ziekte doorgemaakt zonder dat je er erg in had. Het verdwijnt ook vaak geruisloos.”

Vroege diagnose is belangrijk

vaccin hepatitis A

“Acute hepatitis start doorgaans met koorts, vermoeidheid, pijn in de bovenbuik, misselijkheid en soms diarree. Het meest opvallende teken is geelzucht. Chronische hepatitis daarentegen is een ontsteking van de lever die minstens een half jaar maar ook meerder jaren kan duren. Door een correcte behandeling blijft bij ons slechts een minderheid van de patiënten chronisch besmet. Patiënten moeten echter levenslang opgevolgd worden. Op die manier kan voorkomen worden dat zich levercirrose ontwikkelt.”

“Het is bijgevolg belangrijk om de infectie vroeg te ontdekken. Zo kan een behandeling snel opgestart worden. De beschikbare medicatie kan patiënten behandelen met een heel grote kans op genezing, zonder veel neveneffecten.”

Vaccinatie

“Je kunt je laten vaccineren tegen hepatitis A en B. In Vlaanderen maakt het hepatitis B-vaccin sinds 1999 deel uit van het basisvaccinatieschema voor zuigelingen en adolescenten. Het vaccin tegen hepatitis A bestaat uit twee inspuitingen, toe te dienen met een interval van zes maanden. Het is aanbevolen voor werknemers die in contact kunnen komen met vervuild afvalwater (bijvoorbeeld  rioolarbeiders, loodgieters, …) en voor  iedereen die naar een land reist waar hepatitis A veel voorkomt .”

Contacteer onze experten voor meer informatie

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen