Terug Tips voor een langer vakantiegevoel

Tips voor een langer vakantiegevoel

Last van #vakantieblues?

Al doe je je werk nog zo graag, afscheid nemen van de vakantie doet altijd een beetje pijn. Heel wat werknemers hebben last van vakantieblues, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om je vakantie-energie wat langer vast te houden en zo efficiënt mogelijk uit de startblokken te schieten. Hilde De Man, verantwoordelijke psychosociaal welzijn bij IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, deelt enkele tips om die vakantieblues tot een minimum te beperken.

sos vakantieblues

1. START OP DE GESCHIKTE WERKPLEK

Mag jij van je werkgever kiezen wanneer je thuis of op kantoor werkt? Dan is je eerste dag een goed moment om dat hybride werken te benutten. Bedenk voor jezelf waar je behoefte aan hebt; wil je thuis zonder afleiding door je mails spitten, of ga je meteen naar kantoor voor een debrief voor je je inbox induikt? 

2. NEEM TIJD VOOR EEN KOFFIEKLETS

Hoe je verlof er ook uitzag, het is altijd leuk om dat vakantiegevoel nog wat langer vast te houden. En geen betere manier om dat te doen dan door erover bij te praten met je collega’s. Dat kan ook gewoon als je thuiswerkt; plan een korte virtuele meeting in met je teamgenoten, neem een kopje koffie erbij en katapulteer jezelf terug naar de vakantiesfeer – zo’n koffieklets is trouwens meteen een goed bruggetje om nadien te polsen naar wat er allemaal gebeurd is op kantoor toen je weg was.

3. GUN JEZELF WAT ACCLIMATISATIE

Niemand kan verwachten dat je op dag één al volledig de draad kan oppikken waar je ze had neergelegd. Gun jezelf dus voldoende tijd om weer on track te komen voordat je alweer nieuwe vergaderingen of projecten opstart. En om korte metten te maken met eventuele afleiding, kan je gerust je out of office-bericht nog een dag of twee laten aanstaan. 

4. BEHOUD JE GOEDE VAKANTIEGEWOONTES

Terugkomen van verlof hoeft niet te betekenen dat je je hele dagelijkse vakantieroutine moet afzweren. Ging je bijvoorbeeld veel wandelen of fietsen op vakantie? Zoek dan ook bewust even wat beweging op  tijdens je pauzes en trommel indien mogelijk je collega’s op. Dat glas sangria tijdens de lunch bewaar je natuurlijk best wél voor de weekends. 😉 

5. PLAN REALISTISCH

Een to do-lijstje met bijhorende planning opstellen om structuur te creëren is natuurlijk helemaal oké. Maar plan wel realistisch en leg niet te veel druk op jezelf om alles snel af te vinken. Het is natuurlijk fijner om aan het einde van de week tijd over te hebben dan om meteen achter de feiten aan te rennen, maar dat er vaak onverwachts dingen tussenkomen is normaal. Door hier in je planning rekening mee te houden, geef je jezelf alvast meer bewegingsvrijheid. Duik vooral niet meteen in de overuren, je hoeft niet te gaan compenseren voor je welverdiende vakantie.

6. SLAAP GENOEG 

Op vakantie heb je meestal genoeg tijd om bij te slapen. Maar die opgeladen batterij dient niet om daarna kortere nachten te dekken. Daarnaast moet je natuurlijk weer wennen aan zaken zoals je huishouden. Je kan je nachtrust dus meer dan ooit gebruiken.  

7. WEES NIET JALOERS OP VAKANTIEKIEKJES OP SOCIALE MEDIA

Hoe komt het dat wanneer jij terug bent van vakantie, iedereen op sociale media nog steeds op vakantie lijkt te zijn? Instagram en Facebook zijn natuurlijk dé plekken waar je kennissen enkel de leuke momenten delen. Maar die mensen hebben wellicht langer op hun verlof moeten wachten en moeten binnenkort ook weer aan de slag – geen reden om jaloers te zijn dus. Trouwens, ook zonder vakantie kan je leuke dingen doen waarmee je je vakantieglow vasthoudt. Keep up the good vibes!