Terug 10 alternatieven voor energiedrankjes

10 alternatieven voor energiedrankjes

- Gezonde levensstijl

Expert Mia Van Laeken

Adviseur Learning and Development

Tijd voor een gezonde energieboost!

In Nederland gaan stemmen op om energiedrankjes te verbieden voor jongeren onder de 18 jaar. Ongeacht of het verbod er komt, staat het vast dat dit soort oppeppende drankjes voor niemand gezond zijn door de grote hoeveelheid suiker, cafeïne en het energieopwekkende taurine die ze bevatten. Er is dus een zeer goed argument om ze te verbannen uit de drankautomaat en de cafetaria. Bovendien zijn er gezonde alternatieven voor een energieboost. We zetten er een paar op een rij.

1. Een kopje koffie, zonder suiker

Energieboost nodig? U hoeft het niet altijd ver te zoeken. Een gewone kop koffie kan wonderen doen voor wie overdag een dipje voelt komen. Dat heeft alles te maken met de cafeïne in het zwarte goedje. Tenzij u er suiker aan toevoegt, is een kop koffie sowieso gezonder dan een of ander energiedrankje uit de handel.

2. Smoothies met groenten

Een groene smoothie is een smoothie met vooral (blad)groenten, eventueel aangevuld met fruit. Blauwe bessen met spinazie is een mogelijkheid. Courgette en banaan is een topcombinatie. Maar probeer zeker ook andere combinaties die aan uw fantasie ontspruiten.

Stop de ingrediënten echter niet in een juicer maar gebruik een blender. Die maakt dat behalve het sap ook de vezels in uw drankje terechtkomen. Vezels zorgen ervoor dat suikers langzaam in het lichaam worden opgenomen.

3. Groen licht voor groene thee

We blijven in het groene thema. Groene thee bevat veel antioxidanten. Het epigallactocatechin gallaat in de thee zorgt ervoor dat vet geoxideerd wordt en uw lichaam dat gemakkelijker kan gebruiken als energiebron.

Groene thee bevordert verder een goede stofwisseling, terwijl de theïne verantwoordelijk is voor een licht stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel.

4. Gaan met die banaan

Een banaan zit vol voedingsvezels. Ze bevorderen de spijsvertering en geven u een verzadigd gevoel na het eten. Daardoor zal u na het eten van een banaan minder snel opnieuw trek hebben. Het maakt een banaan tot een uitstekend tussendoortje. Het is ook een zetmeelfabriekje. Ons lichaam zet zetmeel om in glucose, wat dan weer een bron is van energie.

5. Handvol noten

Een handjevol notenmix, zonder toegevoegd zout of extra suiker, is een gezond hapje. Cashewnoten, hazelnoten, walnoten en amandelen bevatten allemaal gezonde vetten, vezels en eiwitten die uw bloedsuikerspiegel op peil houden en voor een energieboost zorgen. Noten zijn bovendien leveranciers van ijzer, en vitamines E en B.

6. Lijnzaadolie met sinaasappelsap

Het sap van twee sinaasappels verrijkt met twee eetlepels lijnzaadolie levert een drankje op dat een grote hoeveelheid magnesium, kalium en vitamine C bevat. De lijnzaadolie heeft de eigenschap om het suikergehalte van sinaasappels in het bloed te verlagen en heeft daarom een gezondheidsbevorderend effect. Het is bovendien bron van vitamines, mineralen, voedingsvezels en essentiële omega 3-vetzuren.

7. Gember en kurkuma

Een infusie van gehakte gember en kurkuma resulteert in een gezond energiedrankje met een frisse en pittige smaak.

8. Tarwegrassap voor de afwisseling

We gaan tarwegras geen superfoodstatus toeschrijven, maar het blijft een gezond product voor een energieboost. Het bevat veel mineralen, vitamines (A,B,C,I en K) en is extreem rijk aan proteïnen.

Voor een shotje kunt u een lepel tarwegraspoeder oplossen in water. Met sinaasappelsap kan het ook.

9. Verkwikkende douche

Het is misschien niet zo evident om tijdens de werkuren even te douchen maar mocht u wel de mogelijkheid hebben, dan is dit natuurlijk de perfecte opkikker.

10. Powernap

Ook een dutje doen is niet de meest voor de hand liggende manier om tijdens de werkuren energie bij te tanken. Dat neemt niet weg dat slaap de beste manier is om het lichaam te laten herstellen en nieuwe krachten op te doen. Zo krijgen uw werknemers een energieboost met de ogen toe.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen