Terug Dreigend tekort aan FFP2- en FFP3-maskers voor industrie en bouw

Dreigend tekort aan FFP2- en FFP3-maskers voor industrie en bouw

- Biologische agentia | Chemische agentia | Fysische agentia | Persoonlijke beschermingsmiddelen | Corona

Expert Wim Vanderheijden

Verantwoordelijke Discipline Arbeidsveiligheid

Beroepsfederaties zoeken een duurzame oplossing

Sinds heel wat industriële bedrijven en bouwfirma’s hun voorraad FFP2- en FFP3-mondneusmaskers aan de zorgsector schonken om een tekort te helpen voorkomen, dreigen zij zelf in de problemen te komen. Onder meer Febelsafe, de beroepsfederatie van PBM-gerelateerde bedrijven, zoekt momenteel samen met de overheid naar een duurzame oplossing.

De informatie in dit nieuwsbericht is correct op het tijdstip van publicatie. Raadpleeg altijd de laatste maatregelen en wetgeving met betrekking tot COVID-19 op https://www.info-coronavirus.be

Bij de uitbraak van de coronapandemie in maart was het tekort aan mondneusmaskers voor de zorgverleners plots zo acuut dat industriële bedrijven en bouwfirma’s hun voorraden doneerden aan de zorg. 

“Voor heel wat taken in de industrie en in de bouw worden FFP2- en FFP3-maskers met of zonder ademventiel gebruikt”, vertelt arbeidsarts en preventieadviseur Maurits De Ridder van IDEWE. “De maskers beschermen werknemers tegen het inademen van stof of chemische stofdelen zoals loodstof of arseenstof. Dezelfde maskers zijn echter ook veilig voor gebruik in de gezondheidszorg, zodat ze de zorgverleners in die eerste fase uit de nood konden helpen.”

CE-Keurmerk

maskers in de bouw

Omwille van de schaarste nam onze FOD Economie de Europese aanbeveling 2020/403 over. Hierdoor konden heel wat maskers, uit bijvoorbeeld China, ingevoerd worden maar omdat niet al de leveranciers de nodige certificaten en testrapporten konden voorleggen, werd specifiek voor de Covid-periode en de zorgsector, een alternatief testprotocol opgesteld. 

“Voor de industrie en de bouw geldt deze testprocedure dus niet. Bijgevolg mogen in de industrie en de bouw enkel de PBM-maskers (FFP 1,2,3) gebruikt worden die het CE-keurmerk dragen. Dat duidt er immers op dat ze conform de PBM Verordening (EU) 2016/425 in de handel werden gebracht, om te beschermen tegen de risico’s zoals ze in de sector voorkomen. Komt daarbij dat behalve de zorginstellingen ook particulieren deze types PBM-mondmaskers inkopen om aan hun mondmaskerplicht te voldoen. Voor dagelijks gebruik volstaat het volgens de FOD Volksgezondheid nochtans om een gewoon stoffen masker of  een wegwerpmasker te dragen.”

Enige reden tot bezorgdheid

maskers in de industrie

“Ik ga er vanuit dat het tekort niet zo acuut zal zijn dan in de zorg, een paar maanden geleden. Het is echter dringend tijd dat er een duurzame oplossing komt om de voorraden voor industrie en bouw aan te vullen. Voor bepaalde taken is werken zonder goed werkend stofmasker immers geen optie. In de industrie is er soms nog een alternatief mogelijk door het gebruik van half- of volgelaatsmaskers. Dat zijn chemische maskers waar een stoffilter op geplaatst kan worden. In de industrie is er enige ervaring met het gebruik van deze maskers maar in de bouw veel minder. Ondanks het verminderde gebruiksgemak kunnen deze herbruikbare maskers echter wel een oplossing zijn in geval van een tekort.”

Contacteer uw regionaal kantoor voor bijkomende informatie.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen