null Klantgetuigenis Brantano

Aantal werknemers: 1.130 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 2005

In 1962 openden de broers Brantegem hun allereerste schoenwinkel. Uniek in zijn soort, want zelfbediening en het gemak voor de klant, keuze en service stonden er voorop. Fast forward naar 2016: na een grote verhuis en verandering binnen de organisatie maakt de schoenengigant deel uit van FNG, het moederhuis van merken als CKS, Fred & Ginger en Claudia Sträter. Het resultaat? Brantano is volledig opengebloeid met een nieuwe frisse uitstraling, volledig vernieuwde winkels en een groot aanbod dat nu ook kleding bevat.

Alleen, hoe werk je een globaal gezondheids- en veiligheidsbeleid uit voor een bedrijf met logistieke roots in Erembodegem, een hoofdkantoor in Mechelen en honderden lokale verkoopmedewerkers? Dat is de titanenklus voor intern preventieadviseur Nicolas Van Hoecke. Gelukkig rekent hij op de inventieve oplossingen van Groep IDEWE – “een partner die meedenkt en dóórdenkt”.

NOOD AAN BEWUSTWORDING

“In een verspreide organisatie als de onze is het belangrijk dat medewerkers beseffen dat ze allemaal mee verantwoordelijk zijn voor een aangename en veilige werkomgeving”, vertelt Nicolas. “Soms is dat letterlijk van levensbelang, bijvoorbeeld wanneer het gaat om een basiskennis van EHBO en brandbeveiliging.”

Andere risico’s waarvoor iedereen alert moet zijn: heffen en tillen, en vormen van psychosociale belasting zoals stress en burn-out. “Sinds enkele jaren heeft Brantano zijn wat verstofte imago van zich afgeschud. En dat hebben we helemaal te danken aan de inzet van onze medewerkers. Maar het leidde ook tot een verhoging van de werkdruk – zeker omdat ons aanbod is uitgebreid met kledij.”

LAAGDREMPELIGE TRAININGTOOLS

Brantano is sinds 2005 klant bij Groep IDEWE. Een samenwerking die Nicolas zonder aarzeling betitelt als “hecht en persoonlijk”. “De IDEWE medewerkers volgen onze acties van heel dichtbij op zodat we snel kunnen bijsturen. Bovendien denken ze mee na over laagdrempelige manieren om alle personeelsleden bewust te maken van het belang van een veilige en gezonde werkomgeving.”

Een mooi voorbeeld is Play it Safe, een pc- en smartphoneapplicatie waarmee medewerkers autonoom aan de slag gaan om hun vaardigheden op het vlak van veiligheid en preventie te trainen. Nicolas: “De app geeft hen kleine opdrachten, zoals een brandje blussen of een collega reanimeren. Onze verkoopmedewerkers voeren ze uit wanneer ze dat willen en er tijd voor hebben. Met twee belangrijke voordelen: de praktische barrière van een dagopleiding valt weg en door het herhalingseffect onthouden ze beter wat ze leren.”

Voor hun brandblustraining maken de Brantanomedewerkers gebruik van BullsEye. Ze gaan aan de slag met een exacte kopie van een brandblusser – alleen produceert die een laserstraal in plaats van water. Daarmee moeten ze een brand bedwingen op een digitaal scherm. “Terwijl één persoon oefent, blijft de winkel gewoon draaien. Door ons dit oefensysteem aan te raden, kwam IDEWE perfect tegemoet aan onze vraag naar flexibele en doeltreffende opleidingsmethodes.”

LEUK EN LEERRIJK

Nicolas merkt dat de moderne trainingsmethodes aanslaan bij zijn collega’s: “Preventie en veiligheid heten saai te zijn. Het is niet altijd gemakkelijk om mensen daarvoor warm te maken. Met interactieve systemen zoals Play it Safe en BullsEye doorbreken we dat. Iedereen die het speelde, is enthousiast en geeft aan dat ze er ook echt iets van opsteken.

In de toekomst wil ik dan ook nog nauwer samenwerken met IDEWE om ons preventie- en veiligheidsbeleid te versterken.”