Terug Wanneer is het te warm om te werken?

Wanneer is het te warm om te werken?

- Fysieke belastingen | Gezonde werkomgeving | Risicoanalyse

Expert Jan Van Bouwel

Disciplineverantwoordelijke Arbeidshygiëne

Risicoanalyse bepaalt de preventiemaatregelen en de actiewaarden

Het weerbericht doet nu al aan hoogzomer denken dus dringt de vraag zich alweer op hoe u uw werknemers best kan voorbereiden op hogere werktemperaturen. Wanneer is het trouwens té warm om te werken? En hoe kan u voorkomen dat het zover komt?

Het is trouwens niet uitsluitend de temperatuur die bepaalt of een omgeving als te warm ervaren wordt en er eventueel comfort- of zelfs gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Naast hinder door warmte kunnen in warme periodes ook koudeklachten ontstaan, door gebruik van installaties voor koeling.

Complexe materie

warmte

“Zowel de wet welzijn als de Codex over het Welzijn op het Werk besteden aandacht aan het comfort van de werknemers”, zegt disciplineverantwoordelijke Arbeidshygiëne Jan Van Bouwel van IDEWE. “Werkgevers moeten bijgevolg voldoende aandacht besteden aan de thermische behaaglijkheid van hun werknemers. Het antwoord op de vraag wanneer het te warm is om nog te kunnen werken, zonder dat het te hinderlijk of zelfs schadelijk wordt voor de gezondheid, is complexer dan men op het eerste zicht zou denken. Het is immers niet alleen de luchttemperatuur die bij een bepaalde fysieke werkbelasting het thermisch comfort bepaalt. Ook de vochtigheidsgraad, thermische straling, de luchtsnelheid en de fysieke werkbelasting spelen hierin een belangrijke rol. In een risicoanalyse zullen ook de werkkledij, de persoonlijke beschermingsmiddelen en de gebruikte werkmethodes mee in rekening worden gebracht.”

Beleidsplan

“Op basis van de resultaten van de risicoanalyse kan een gedetailleerd beleid worden uitgeschreven om de risico’s te bestrijden en werknemers te beschermen. Preventieve maatregelen kunnen verschillende vormen aannemen. Het kan zowel gaan over de aanpassing van de infrastructuur of de aanpassing van de arbeidsorganisatie als over het gebruik van individuele beschermingsmiddelen. Op basis van de actiewaarden die werden opgesteld voor blootstelling aan warmte en aan koude, zal dan ook kunnen bepaald worden wanneer het werk uiteindelijk niet meer mogelijk is.”

Lees meer over werken bij warmte.

Nog vragen? Aarzel niet om onze experten te contacteren.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen