Terug Meer natuur op het werk stimuleert welzijn en productiviteit

Meer natuur op het werk stimuleert welzijn en productiviteit

- Gezonde werkomgeving | Mentaal fit | Infrastructuur | Overheid | Ergonomie op kantoor

Expert David Verwimp

Segment Manager Hulpdiensten, Offices en Overheid

Steeds meer aandacht voor biophelic design

Wetenschappers zijn het erover eens: mensen voelen zich beter in een natuurlijke omgeving. Natuur en groen hebben een positieve invloed op ons mentaal welbevinden. Investeren in manieren om de natuur binnen te brengen op kantoor is dus investeren in meer welzijn en meer productiviteit.

Verlangen naar de natuur

De biofilie-hypothese van Osborne werd intussen ook aangevuld met wetenschappelijke studies die aantonen dat we ons beter voelen in een natuurlijke omgeving.

In de jaren ’80 toonde bioloog Edward Osborne Wilson aan dat mensen van nature de neiging hebben een band te zoeken met natuurlijke levensvormen. Planten op kantoor zorgen er met andere woorden niet alleen voor dat de luchtkwaliteit erop verbetert. De biofilie-hypothese van Osborne werd intussen ook aangevuld met wetenschappelijke studies die aantonen dat we ons beter voelen in een natuurlijke omgeving dan tussen glas en beton. Contact met natuur en omgevingen die we met de natuur associëren brengen ons tot rust en stimuleren onze geestelijke gezondheid, en dat heeft dan weer een boost aan onze productiviteit. Sommige studies geven een winst van 8% tot 15% weer op het gebied van de productiviteit. Ander wetenschappelijk onderzoek toont een daling van het ziekteverzuim aan.

Biophelic design’

Werkomgevingen en -situaties blijven vaak verstoken van invloeden of verwijzingen naar de natuur.

Nochtans is het voor heel wat mensen niet evident om hun verlangen naar de natuur te realiseren. Werkomgevingen en -situaties blijven vaak verstoken van invloeden of verwijzingen naar de natuur. Daarom is zoeken naar mogelijkheden om meer groen in onze werkomgeving te loodsen een ambitie die we willen ondersteunen. De ene werkomgeving laat dit ook gemakkelijker toe dan de andere. Steeds meer kantoordesigners en architecten hebben die boodschap echter begrepen en verwerken natuurlijke elementen in hun gebouwen. Het ‘Biophelic design’ van gebouwen en kantoren is intussen een hot topic en wordt mee opgenomen in de evaluatie voor het behalen van onder meer de WELL standard.

Dat kan gaan van het voorzien van natuurelementen op de werkvloer zoals planten, hout, water en licht maar ook van beelden van de natuur en het introduceren van natuurkleuren. Posters van bossen en natuurbeelden zijn vaak voorkomende acties, net als het aanbrengen van houten scheidingswanden tussen verschillende werkruimtes of groene ‘cockpits’ die de ruimte breken.

Bent u op zoek naar manieren om van uw werkplek een natuurlijkere omgeving te maken? Contacteer onze experten.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen