Welzijn en preventie voor werknemers van de spoorwegen

Wilt u de veiligheid en het welzijn van uw werknemers in de spoorsector vergroten? Ga samen met onze experts voor slimme preventie.

Treinbestuurder in cabine

Uiteraard wilt u dat uw werknemers veilig en wel kunnen werken, zowel op als naast het spoor. Daarom moet u rekening houden met deze uitdagingen:

  • Ergonomische klachten – Treinbestuurders brengen een groot deel van hun werkdag zittend door. Op termijn kan dat leiden tot rugklachten en andere fysieke problemen.
  • Emotionele belasting – Incidenten op het spoor, zoals persoonsongevallen, wegen zwaar op treinbestuurders en spoormedewerkers. Psychologische ondersteuning is dan cruciaal.
  • Verminderde concentratie – Treinbestuurders en -begeleiders moeten hun aandacht er constant bijhouden en paraat staan om te reageren, voor hun welzijn en dat van de passagiers.
  • Fysiek of verbaal geweld – Treinbegeleiders rekenen regelmatig af met gewelddadige reizigers. Hoe wapenen zij zich tegen die agressie en hoe gaan ze om met de gevolgen?
  • Veiligheidsrisico’s – Werken op of langs het spoor brengt grote risico’s met zich mee. Zonder grondige opleiding en voorzorgsmaatregelen lopen werknemers gevaar – denk aan een stroomstoot of een aanrijding.

Dienstverlening afgestemd op uw noden

Een bekwame partner met kennis van de spoorsector maakt uw onderneming een pak veiliger en gezonder voor iedereen. Dit mag u van onze experts verwachten:

  • Overleg – Wij zitten rond de tafel met de sectorfederaties en vakverenigingen voor de spoorwegen. Dat geeft ons een brede kijk op de bestaande noden, die wij vertalen naar een geknipte dienstverlening.
  • Opleiding – Met de juiste opleidingen krijgen onze klanten en hun werknemers inzicht in hun werkuitdagingen en hoe zij die het best aanpakken. Die uitdagingen gaan van veilig werken op hoogte tot omgaan met agressieve reizigers.
  • Risicoanalyses – Samen met u maken we een risicoanalyse van uw specifieke situatie. Zo weet u precies met welke risico’s u te maken hebt en hoe u ze kunt beperken. Valt uw spooronderneming onder de categorie C-, D of Micro? Dan bieden wij u een wettelijk basispakket aan diensten aan in ruil voor uw jaarlijks verplichte minimumbijdrage.
  • Medisch-, psychologisch- en psychotechnisch onderzoek – In kader van de spoorcodex worden er bij aanwerving en/of periodieke controle verschillende testen afgenomen. Met de juiste attesten, die worden overhandigd na de onderzoeken, kunnen de werknemers hun job beginnen of verderzetten.

Valt uw spooronderneming onder de categorie C-, D of Micro? Dan bieden wij u een wettelijk basispakket aan diensten aan in ruil voor uw jaarlijks verplichte minimumbijdrage.

Oplossingen op maat in 360°-modus

Wij ondersteunen uw werknemers onder andere op het vlak van veiligheid en psychische weerbaarheid. Wat dat concreet betekent? Bekijk alvast enkele gerichte oplossingen:

Voor welke uitdagingen staat u

Hebt u een vraag voor ons? Of wilt u graag weten hoe u het welzijn en de veiligheid in uw spooronderneming vergroot? Neem contact met ons op

Contacteer onze experts

Ontvang preventie- en welzijnsnieuws voor uw sector

Blijft u graag op de hoogte van recente ontwikkelingen op het vlak van welzijn en preventie? Via onze nieuwsbrief krijgt u als eerste updates over nieuwe inzichten en maatregelen in uw sector.