Terug Vlaams Instituut Gezond Leven zoekt innovatieve ideeën omtrent telewerk

Vlaams Instituut Gezond Leven zoekt innovatieve ideeën omtrent telewerk

- Gezonde levensstijl | Fysiek fit | Mentaal fit | Ergonomie op kantoor

Expert David Verwimp

Segment Manager Hulpdiensten, Offices en Overheid

Dien voor 1 oktober uw project in en geniet van 100% financiële ondersteuning

Het Vlaams Instituut Gezond Leven is op zoek naar innovatieve projecten van Vlaamse bedrijven en organisaties die bijdragen tot de mentale en fysieke gezondheid van telewerkers. Vernieuwende ideeën en initiatieven kunnen voor 1 oktober ingediend worden en maken kans op volledige financiering.

Telewerk verbeteren

Nooit maakten zoveel mensen kennis met telewerk als tijdens de coronacrisis. Dat is een positieve evolutie, want telewerk wérkt. Het wegvallen van woon-werkverkeer is één van de grootste troeven. Daarnaast rapporteren telewerkers dat ze zich thuis beter kunnen concentreren en productiever zijn, waardoor ze minder stress ervaren en meer vrije tijd hebben om aan hobby’s, sport, gezond koken … te spenderen. Activiteiten die op hun beurt het mentaal welzijn van werknemers een boost geven. Helaas kunnen we ook heel wat negatieve gevolgen aan het thuiswerk linken. 

Positieve en negatieve gevolgen

Uit onderzoek van IDEWE bleek dat na een jaar intensief en permanent thuiswerk de helft van de Vlamingen uitgeput is. Drie op de vier thuiswerkers ervaart minstens 1 ernstige psychosociale of fysieke klacht. Vaak is de oorzaak terug te brengen tot het wegvallen van gewoontes en de noodzaak om andere competenties aan te wenden, het gebrek aan aangepaste werkmiddelen en het wegvallen van spontane sociale contacten. Het verdwijnen van een strikte afscheiding tussen werk en vrije tijd zorgt er tegelijkertijd voor dat de verleiding groot is om na de officiële werktijd snel nog even doorwerken. 

Lessen trekken om beter te doen

Het intensieve thuiswerken tijdens de coronacrisis heeft de waaier aan uitdagingen in verband met telewerk op scherp gesteld. IDEWE heeft de voorbije maanden al heel wat suggesties gedaan en handvaten aangereikt om de New Way of Working beter te maken. We kunnen de post-coronaperiode immers best aangrijpen om heel goed na te denken hoe we onze arbeid in de toekomst beter kunnen aanpakken. Daarom lanceert ook Het Vlaams Instituut Gezond Leven een projectoproep om innovatieve projecten van onder de radar halen en relevante strategieën te signaleren die andere organisaties kunnen inspireren om de fysieke en mentale gezondheid van hun telewerkers te bevorderen.

Waaraan moet uw project voldoen?

Om voor financiële ondersteuning in aanmerking te komen moeten de projecten van Vlaamse bedrijven en organisaties lopen van 1 december 2021 tot 31 december 2022. Geselecteerde dossiers kunnen rekenen op volledige financiële ondersteuning. Projecten indienen kan nog tot 30 september.  

Lees meer over de voorwaarden van deze projectoproep en dien uw aanvraag tijdig in. De IDEWE-experts kunnen u bijstaan bij het uitwerken en implementeren van uw project. Neem hiervoor contact op met uw preventieteam of regionaal kantoor

Raadpleeg ons dossier over de New Way of Working.

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen