Terug Klantengetuigenis Z.org KU Leuven

Aantal werknemers: 1.300 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 1967

Klantengetuigenis Z.org KU Leuven

Z.org KU Leuven telt meer dan 1300 medewerkers: allen expert in geestelijke gezondheidszorg en samen actief op vijf verschillende campussen, waaronder de ziekenhuiscampussen op Gasthuisberg en Kortenberg. Deze zorgorganisatie maakte van welzijn op het werk een speerpunt. David Derwael, personeelsdirecteur van Z.org KU Leuven, doet daarvoor intensief beroep op ergonoom Tineke Lauwers, preventieadviseur psychosociale aspecten Elke Velle, preventieadviseurs arbeidsveiligheid Jan Quisthoudt en arbeidsarts Liesbeth De Greef van IDEWE. Ze vormen een hecht team, gedreven door een gemeenschappelijk doel: het welzijn van mensen vooropstellen. Hoe verloopt het partnerschap? En hoe gaan ze om met digitalisering?

Z.org KU Leuven en IDEWE engageren zich samen voor het welzijn van mensen. En het gaat hen om meer dan alleen dienstverlening. David Derwael, personeelsdirecteur van Z.org KU Leuven, gelooft dat samenwerking alleen zinvol is als die authentiek is en gebeurt met oprechte erkenning van elkaars expertise. Hij ziet het teamwork met IDEWE als samen koken. “Ieder van ons voegt vanuit zijn eigen ervaring een unieke smaak toe aan het gerecht. Hoewel het niet altijd eenvoudig is om samen in één keuken te werken, verloopt de samenwerking met IDEWE naadloos en harmonieus”, aldus David Derwael.

Vertrouwen in elkaar, gezamenlijk succes

Groepsfoto-klantengetuigenis-IDEWE-Z.org-KULeuven.jpg

Voor David staat vertrouwen centraal in deze samenwerking. “IDEWE heeft vertrouwen in onze HR-policy. Net zoals ik vertrouw op de expertise van IDEWE. Zodra je merkt dat jouw partner dezelfde intenties heeft, zit je goed.”

Arbeidsarts Liesbeth De Greef sluit zich aan bij Davids visie. “We communiceren op een laagdrempelige manier en dat versterkt ons wederzijdse vertrouwen. Ons uiteindelijke doel? Werknemers steun bieden om ervoor te zorgen dat ze hun arbeidstaken op een gezonde, veilige en positieve manier kunnen uitvoeren. 

Elke Velle, preventieadviseur psychosociale aspecten bij IDEWE, vertelt hoe het vertrouwen stelselmatig groeide. “We werken in co-creatie rond bepaalde dienstverleningen. Z.org KU Leuven beschikt over experts zoals psychologen, psychiaters en verpleegkundigen met zowel veel praktische als theoretische kennis. Samen onderzoeken we hoe we het personeel nog beter kunnen ondersteunen. Dat leidt tot waardevolle trajecten, waarbij we samen zoeken naar de beste oplossingen met het belang van de medewerkers voorop. Iedereen kan zijn mening geven. We streven telkens naar het beste resultaat.”

"Samenwerken en vertrouwen? Dat stimuleert innovatie."

Innovatieve samenwerking

David hecht grote waarde aan de co-creatie met IDEWE. Samen zoeken ze voortdurend naar innovaties en mogelijkheden voor een betere zorg voor medewerkers. Als preventieadviseur psychosociale aspecten begeleidt Elke het zorgteam, een intern team van verpleegkundigen, psychiaters en psychologen dat directe zorg voor medewerkers biedt na ernstige incidenten. Arbeidsarts Liesbeth staat in voor de organisatie van het gezondheidstoezicht en de integratie van wetgeving in dit toezicht. Dankzij een goede samenwerking komen ze tot mooie creaties. Zo hebben ze reeds een formule voorzien waarbij werknemers kunnen kiezen uit een menu van gerichte onderzoeken in functie van eigen behoeften of wensen. Tineke, de ergonoom, werkt actief aan het bevorderen van een ergonomische omgeving. Ze verstrekt advies over ontwerp, inrichting en aankoop en gebruik van geschikte hulpmiddelen. Daarnaast plant ze hybride opleidingsprogramma’s voor de toekomst. Samen bouwen ze aan een baanbrekend en vernieuwend project. 

“Het is fijn dat we steeds vrijuit onze ideeën kunnen delen”, zegt David. “Sommige voorstellen worden uitgevoerd, andere niet. Recent kwamen we tot de vaststelling dat een bepaald project rond mentaal welzijn niet haalbaar was. Toch had dat geen invloed op onze relatie. Je experimenteert en soms gaat het niet zoals gepland. Door onze goede samenwerking en het wederzijdse vertrouwen kunnen we innovatief te werk gaan.”

Zorg voor een gezonde en productieve werkomgeving met een slim gezondheidstoezicht

"Van onze samenkomsten krijg ik altijd een energieboost."

Voorbij de wettelijke kaders

Samenkomen laadt het hele team op met energie. “Terwijl andere partners voornamelijk advies vragen, heeft er zich hier een unieke en dynamische samenwerking ontwikkeld”, vertelt Elke. “We blijven niet vastzitten in de traditionele wettelijke kaders, maar kijken naar wat vandaag en vooral morgen relevant is. De creatieve aanpak verrijkt en verfrist onze dagelijkse werkervaring.”

“Uiteraard hebben we een wettelijke omkadering”, vult Liesbeth aan. “Maar onze inspanningen reiken verder dan dat. 

David uit zijn grote waardering voor het IDEWE-team. “Jullie zijn van nature enthousiast en kijken verder dan wat strikt nodig is. Jullie nemen zelf initiatief en doen meer dan zou moeten. Het is die gedrevenheid die zoveel energie en dynamiek oplevert.”

Balans tussen menselijke zorg en digitale innovatie

Foto-ergonomie-op-kantoor-IDEWE.jpg

David is geboeid door de mogelijkheden van AI. Toch zou hij er moeite mee hebben als de unieke, persoonlijke zorg voor hun medewerkers vervangen wordt door technologieën als chatbots. “Het belangrijkste is dat onze medewerkers de digitalisering kunnen ervaren als een waardevolle hulp. In een zorgbedrijf als dat van ons blijft het contact met onze medewerkers belangrijk. De digitalisering moet gedoseerd verlopen.”

“Digitalisering kan voor zover ze ondersteunend is en net die zorg op maat voor elke medewerker mogelijk maakt”, vult Elke aan. “Samen met Z.org KU Leuven zoeken we uit hoe dit het beste kan.”

Tineke en David onderzoeken samen hoe twee ergonomische tools Z.org KU Leuven kunnen ondersteunen. “Door middel van de ErgoTool, een interactieve online tool voor ergonomisch werken in de zorg, voorzien we zorgverleners van de kennis en vaardigheden om ergonomische risico's te identificeren en aan te pakken door ergonomisch te werken in uiteenlopende situaties. Dit heeft als doel om fysieke klachten te reduceren. En met de online tool OptiDesk ondersteunen we de gezondheid van beeldschermwerkers. We gaan na hoe deze tools bijdragen aan onze visie, waarbij het persoonlijke aspect centraal blijft en digitalisering als ondersteuning dient”, zegt Tineke. 

Net zoals Z.org KU Leuven werk maken van je ergonomiebeleid?

Ontdek hoe je het aanpakt op maat van jouw sector.

"Daar gaan we voor: zorg op maat voor iedere medewerker."

Individuele noden voorop

Het gezondheidstoezicht speelt in op de noden van de medewerker. En voorziet in een gemakkelijke toegang tot zowel psychosociale als ergonomische hulp, zodat werknemers altijd de juiste ondersteuning krijgen. Dankzij de goede samenwerking worden er positieve resultaten geboekt. “Een werknemer met rugproblemen kan bijvoorbeeld bij de ergonoom terecht, terwijl iemand die worstelt met stress of burn-out de hulp van een psycholoog kan inschakelen. Dit idee heeft ons aangemoedigd om nog meer te focussen op de specifieke noden van onze medewerkers en zorgde voor een boost in de multidisciplinaire samenwerking tussen Z.org KU Leuven en IDEWE.”

IDEWE en Z.org KU Leuven bouwen samen met heel wat interne medewerkers aan een supportteam. “Naast de externe zorgprofessionals van IDEWE, beschikken we ook over eigen interne specialisten: van preventieadviseurs tot vertrouwenspersonen, van intervisoren tot een welzijnscoach. Het plan is om deze experts samen te voegen in één coherent team dat het zorgbeleid voor medewerkers verder vormgeeft. Zo creëren we samen een omgeving die nog meer inspeelt op de individuele behoeften van onze werknemers”, sluit David af.

Maak van het mentaal welzijn van je werknemers een prioriteit. Begin bij de risicoanalyse en contacteer onze experts voor ondersteuning die aansluit op de noden van jouw organisatie.