Aantal werknemers: 200 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 1997

Klantengetuigenis WZC Lindelo

Lindelo is een woonzorgcentrum voor zorgbehoevende ouderen in de Kempen. IDEWE ontwikkelde op maat van het centrum een interactieve evacuatieoefening. De oefening simuleerde een noodsituatie aan de hand van het grondplan van het gebouw. Dat is noodzakelijk om de veiligheid van de bewoners, medewerkers en bezoekers te garanderen.

IDEWE staat Lindelo al meer dan 27 jaar bij als arbeidsgeneeskundige dienst. Dit jaar nam het woonzorgcentrum (wzc) deel aan een IDEWE-opleiding rond brandveiligheid. 

“Elk jaar focussen we op een praktische training rond blusmiddelen of evacuatie. Deze keer lag de focus op evacuatie. We willen dat alle werknemers vertrouwd raken met de materie”, vertelt Herwig Stienaers, preventieadviseur bij Lindelo. 

"In een woonzorgcentrum is het moeilijk om een fysieke evacuatieoefening uit te voeren."

Innovatieve aanpak

Wzc Lindelo volgde voor het eerst een opleiding rond brandpreventie bij IDEWE. Andere jaren volgden ze de opleiding bij een andere partij. Herwig legt uit dat de innovatieve aanpak van IDEWE hem overtuigde.

“Het is niet evident om in een wzc een fysieke evacuatieoefening uit te voeren. Dat komt voornamelijk door de bewoners. Mensen met dementie kun je bijvoorbeeld niet zomaar naar buiten begeleiden. De experts van IDEWE pakten het anders aan, met een evacuatiesimulatie op basis van het grondplan. Dat is voor ons de ideale manier om een realistische noodsituatie na te bootsen. Zonder hinder voor onze zorgbehoevenden”, zegt Herwig. 

Wil je je organisatie ook voorbereiden op noodsituaties met een training die precies past bij jouw situatie en behoeften? Contacteer je regionale IDEWE-kantoor voor een opleiding op maat!

Evacuatieprocedures met LEGO-mannetjes

IDEWE organiseerde tijdens de opleiding een zandboekoefening. En een evacuatiesimulatie met LEGO EduBricks. Beide oefeningen vloeiden naadloos in elkaar over. Eerst oefenden de medewerkers het interne noodplan in. Daarna verzamelden ze in kleine groepjes rond een plattegrond van de werkomgeving. Die opstelling nodigde de deelnemers uit om actief mee te werken. IDEWE plande op vijf dagen tijd vier sessies van 1,5 uur per dag. 

“Op een plattegrond van ons woonzorgcentrum duidden de werknemers de beschikbare en nuttige interventiemiddelen aan. Van branddeuren tot blusmiddelen. Met LEGO-mannetjes oefenden we de verschillende evacuatieprocedures.” 

"IDEWE stemde de evacuatiesimulatie helemaal af op ons centrum."

Signaleren met markeerstift

Foto-EduBricks-brandslang-wzc-Lindelo-IDEWE

De interactieve oefeningen stimuleerden teamwork en probleemoplossend denken. De simulaties brachten ook concrete verbeterpunten aan het licht. 

“We stelden vast dat we geen duidelijk signaal hebben om tijdens de evacuatie aan te geven welke kamers al gecontroleerd zijn. Door verder na te denken, kwamen we op het idee om een markeerstift te gebruiken. Wanneer iemand een kamer heeft gecheckt, zet die een streep op de deur. De stift ligt nu standaard bij de blusmiddelen.” 

Noodplan op maat van Lindelo

De werknemers van Lindelo waren aangenaam verrast door de opleiding. 

“Het viel op hoe goed de expert van IDEWE voorbereid was. Hij kende ons intern evacuatieplan vanbinnen en vanbuiten. Als we vragen hadden over een specifieke plek in ons gebouw, had hij meteen een duidelijk antwoord klaar. De aanpak op maat van ons centrum zorgde voor extra motivatie. Op die manier werd het een praktische en verrijkende oefening”, sluit Herwig af.