Terug Klantengetuigenis Koole NV

Aantal werknemers: 15 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 1967

Klantengetuigenis Koole NV

Asbestsanering en industriële afbraakwerken: twee specialisaties waarop Koole nv zich toelegt. Het verbaast niet dat dat risicovolle activiteiten zijn. “We zetten in op een sterk veiligheidsbeleid, gestuurd vanuit het moederbedrijf Koole Contractors in Nederland”, zegt intern preventieadviseur Rob Vosters. Koole nv, de Antwerpse vestiging met twintig medewerkers, laat zich adviseren door Groep IDEWE. Want focussen op veiligheid kun je nooit te veel doen.

ONAFHANKELIJKE BLIK OP RISICO’S

“Onze medewerkers worden blootgesteld aan risico’s op een werf. Er zijn de veiligheidsrisico’s tijdens activiteiten zoals werken op hoogte, snijden en branden. En dan heb je de gezondheidsrisico’s door materialen en stoffen waarmee ze in aanraking komen. Asbest speelt daar een grote rol. Maar ook contact met stoffen als kwik en lood komt geregeld voor. Mede daarom heeft ons bedrijf een VCA-certificaat Petrochemie om te werken in de petrochemie.”

Koole nv doet werkzaamheden met een verhoogd risico. Maar we willen ongevallen absoluut vermijden. “Daarvoor laten we ons begeleiden door Groep IDEWE”, zegt Rob. “Hun experts doen aan risicobeheersing. Vier keer per jaar geven ze daarover tips, bijvoorbeeld als antwoord op een asbestvraag. Elke twee jaar brengen ze ook een bedrijfsbezoek, dan komen ze naar een grote werf van ons. Hoe werken wij daar, wat kan beter, …?”

Hoe hard je ook inzet op veiligheid, een ongeval is nooit uit te sluiten. “Een incident laten we analyseren door Groep IDEWE. Als externe partij hebben zij een onafhankelijke blik op de zaken. Ze kunnen duidelijk zeggen: dít ging fout, om die reden, en zó vermijd je dat in de toekomst.”

ADVIES VOOR ARBEIDERS ÉN BEDIENDEN

“De gezondheid van onze medewerkers ligt ons na aan het hart”, vertelt Rob. “Elk jaar is er een medisch toezicht: we regelen dan een controle bij Groep IDEWE. Niet alleen voor arbeiders, maar ook voor bedienden. Die laatsten zijn beeldschermwerkers: de tijd voor hun pc vergt wat van de ogen en rug. Via Groep IDEWE krijgen ze advies over bijvoorbeeld ergonomie.”

BOUWEN AAN EEN VEILIGHEIDSCULTUUR

Dat de werkgever belang hecht aan veiligheid is een eerste stap. Maar uiteindelijk moet de werknemer mee wíllen. “Het is belangrijk om te bouwen aan een veiligheidscultuur binnen je organisatie. De overtuigingen, waarden en attitudes moeten goed zitten. Daarom lieten wij onze medewerkers de opleiding Sirk Sekuur volgen. Een praktische training waarin een veiligheidsexpert een rondgang doet op de werkvloer, met een camera om risico’s in beeld te brengen. Daarna wordt er gewerkt aan een mentaliteitsverandering: door veilig gedrag aan te moedigen en gevaarlijke situaties af te remmen.”

Voorkomen is natuurlijk het beste, maar kunnen genezen is ook noodzakelijk. “Gebeurt er dan toch een incident? Dan is het belangrijk dat collega’s elkaar snel en goed kunnen helpen. Daarom volgen ze regelmatig een EHBO-cursus via Groep IDEWE.”