Terug Klantengetuigenis VAPH

Aantal werknemers: 275 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 1999

Klantengetuigenis VAPH

Lichamelijke klachten en pijn op het werk groeien doordat moderne werkplekken zich meer richten op zittend werk. Bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) houden ze hun werknemers met pijn duurzaam aan het werk. Hiervoor krijgen ze ondersteuning van experts in pijneducatie van IDEWE.

Foto-vaph-IDEWE.jpg

Pijn komt vaak voor op de werkvloer. Maar liefst 62% van de Belgische werknemers heeft last van lichamelijke klachten, zoals pijn en ongemak ter hoogte van spieren en gewrichten. En 20% heeft zelfs te maken met aanhoudende klachten. Ook zijn lichamelijke klachten verantwoordelijk voor 32% van langdurig ziekteverzuim in België.

Vera Demil, administratief medewerker bij VAPH, heeft al jaren te maken met chronische pijn. Ze krijgt ondersteuning van Karolien Corten, HR-generalist bij VAPH, en Hadewyck Lagrou, beleidsondernemer binnen dezelfde organisatie. Vera, Hadewyck en Karolien vertellen over hoe werknemers met pijn bij hen aan het werk blijven.

"Na de workshop ‘Omgaan met pijn op het werk’ voelen mensen met pijn zich minder schuldig."

Workshop over omgaan met pijn

Geen enkele pijnervaring en werksituatie is dezelfde. Daarom biedt IDEWE de workshop ‘Omgaan met pijn op het werk’ aan. “In dat preventietraject leren onze medewerkers over het pijnsysteem. Het omvat een multidisciplinaire aanpak van arbeidsartsen, ergonomen en arbeidspsychologen”, zegt Karolien Corten, HR-generalist bij VAPH.

Een ervaringsdeskundige geeft de workshop van IDEWE. Iemand die zelf pijnproblemen heeft. De expert deelt waardevolle tips over hoe je ermee omgaat. “De verhalen en ervaringen van de expert hebben me geleerd om met pijn om te gaan. Niet alleen thuis. Maar ook op de werkvloer”, vertelt Vera Demil, administratief medewerker bij VAPH.

Bij de HR-afdeling volgden de medewerkers ongeveer dezelfde opleiding. Maar dan met de nadruk op ondersteuning. “Na de workshop voelen mensen met pijnklachten zich gerustgesteld, omdat ze beseffen dat ze niet alleen zijn in hun situatie. Er zijn nog anderen in dezelfde situatie”, vertelt Hadewyck Lagrou, beleidsondernemer bij VAPH. 

"We willen medewerkers beschermen tegen lichamelijke klachten die kunnen ontstaan op de werkplek."

Bied werknemers met pijnklachten de juiste ondersteuning op de werkvloer en schrijf je in voor een workshop 'Omgaan met pijn op het werk' voor leidinggevenden of werknemers

Bewegen op het werk

Niet alleen hoge werkdruk of emotionele stress veroorzaken of verergeren pijn. Maar ook de levensstijl van werknemers. En de manier waarop ze met de klachten omgaan. Toch kun je de impact van de lichamelijke klachten beperken door verschillende strategieën te combineren. En in te zetten op een geïntegreerde aanpak. Bijvoorbeeld, medewerkers stimuleren om zoveel mogelijk te bewegen. Zo kunnen ze bij VAPH al trappend werken met een bureaufiets.

“We streven ernaar om medewerkers zoveel mogelijk te beschermen tegen lichamelijke klachten die kunnen ontstaan op de werkplek. Ons werk bestaat voornamelijk uit bureauwerk, waarbij je lang aan een stuk stilzit. En daarom zetten we enorm in op beweging”, vertelt Hadewyck Lagrou, beleidsondernemer bij VAPH. 

"Samen met IDEWE zorgen we ervoor dat iedere medewerker aan boord kan blijven."

Positief werkklimaat

Een ondersteunende werkomgeving bepaalt of werknemers met pijnklachten aan het werk blijven of succesvol terugkeren. Ook de eigen percepties van pijn en werk, en hun pijngedrag spelen daarin een belangrijke rol. “Als mensen in een positief klimaat kunnen werken, merk je dat ze productiever zijn. En dan heeft dat een positief effect op de hele organisatie”, vult Karolien aan.

“Ik denk dat het vooral belangrijk is dat mensen met chronische pijn zich gesteund en begrepen voelen. Niet alleen door de collega’s, maar ook door de leidinggevenden. Dat is belangrijk voor het algemeen welzijn op de werkvloer. En ook om iedereen aan het werk te houden. Als ergocoach bieden we ondersteuning aan mensen met chronische pijn. Dankzij IDEWE zetten we mooie stappen vooruit op dat gebied. Zo zorgen we ervoor dat elke medewerker aan boord kan blijven”, sluit Hadewyck af. 

Ontdek hoe je ziekteverzuim kan voorkomen dankzij een geïntegreerde aanpak van lichamelijke klachten op het werk