Terug Business Continuity Plan

Business Continuity Plan

Verzeker de continuïteit van je bedrijf

Een onverwachte crisissituatie kan de continuïteit van je organisatie en het welzijn van je werknemers in gevaar brengen. De coronapandemie benadrukte dat nog maar eens. Investeer je in een Business Continuity Plan? Dan verzeker je je belangrijkste bedrijfsprocessen. Wat er ook gebeurt, je bent goed voorbereid.

Ik wil een Business Continuity Plan

Waarom is een Business Continuity Plan belangrijk?

business-continuity-plan

Van voedselvergiftiging bij horecazaken tot een chemische spill in een laboratorium: jouw sector heeft zijn specifieke risico’s. Daarnaast zijn er ook algemene noodsituaties, zoals een overlijden, zwaar ongeval of brand. Of een pandemie die je organisatie overhoopgooit.

Hoe bereid je je hierop voor? Met een Business Continuity Plan. Dat omvat een overzicht van alle kritische functies en processen in je organisatie en is volledig afgestemd op jouw situatie. Je maakt het zo groot of klein als je nodig vindt. Wil je vooral focussen op cybersecurity of brandveiligheid? Wil je voorbereid zijn op élke risicovolle situatie? Of wil je stapsgewijs, op jouw eigen tempo en in functie van prioriteiten werken? Dat bepaal je volledig zelf.

Stel je Business Continuity Plan op in vijf stappen

 1. Maak een inventaris van je bedrijfsprocessen en bepaal daarbij de kritische processen. Welke activiteiten moeten absoluut doorlopen om de continuïteit van je bedrijf te garanderen?
 2. Breng de kritische processen gedetailleerd in kaart.
  • Wie is er verantwoordelijk? 
  • Welke taken horen bij het proces? 
  • Wanneer en waar worden de taken uitgevoerd?
 3. Overloop de mogelijke scenario’s die een impact kunnen hebben op de bedrijfscontinuïteit. Van een terroristische aanslag over een stockbreuk van beschermingsmiddelen tot datalekken.
 4. Maak een impact- en risicoanalyse per scenario.
  • Zijn er risicoverhogende of -verlagende factoren?
  • Wat zijn de omstandigheden?
  • Wat is de mogelijke impact?
  • Welke bedrijfsprocessen worden beïnvloed?
 5. Stel een actieplan op waarin je beschrijft hoe je risicovolle situaties aan zult pakken. Evalueer je plan na verloop van tijd.

Start met crisismanagement in je organisatie

Bescherm je organisatie tegen onverwachte situaties met een Business Continuity Plan. Wil je begeleiding op maat voor je crisismanagement? Onze veiligheidsingenieurs helpen je graag op weg.

Contacteer onze experts voor je Business Continuity Plan.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen