Terug Welke functies in uw bedrijf zijn kritisch, onmisbaar en onvervangbaar?

Welke functies in uw bedrijf zijn kritisch, onmisbaar en onvervangbaar?

- Arbeidsveiligheid | Risicoanalyse | Duurzame werkomgeving | Arbeidsorganisatie

Expert Frank Weckx

Segmentmanager Industrie en Reiniging

Bedrijfscontinuïteit in tijden van crisis begint vandaag

Businesscontinuïteit is een van de voornaamste prioriteiten van werkgevers in onze sector, blijkt uit een sectorbevraging van IDEWE tijdens de coronapandemie. Weten wat er in tijden van crisis moet gebeuren om een bedrijf draaiend te houden, begint echter liefst vandaag met het opstellen van een lijst met kritische, onmisbare en onvervangbare functies.

Om de continuïteit van een bedrijf te kunnen garanderen tijdens crisissituaties is het van essentieel belang om een goed overzicht te hebben en te bewaren over de kritische, onmisbare en onvervangbare functies. Dergelijke functies hebben immers een directe impact op de continuïteit van het bedrijf en dus moet de invulling ervan verzekerd blijven. De lijst met kritische, onmisbare en onvervangbare functies gaat nog een stap verder dan de lijst van functies die in het noodplan zijn opgenomen als leden van het crisisteam.

Procedure

bcms

Door de maatregelen die de overheid oplegde om de coronapandemie in te dijken, hebben heel wat bedrijven alle zeilen moeten bijzetten om de continuïteit te kunnen waarborgen. Het was het soort situaties waarin een Business Continuity Plan zijn diensten kon bewijzen. Op voorwaarde dat het beschikbaar was natuurlijk.

Als werknemers in een kritische, onmisbare en onvervangbare functie, van een bedrijf dat tot de essentiële sectoren behoort, vandaag positief getest worden op COVID-19, kan er een uitzondering gemaakt worden op de quarantainemaatregelen. Op voorwaarde dat:

  • de werkgever beschikt over een lijst van kritische, onmisbare en onvervangbare functies en dat deze is opgenomen in het Business Continuity Plan.
  • er een dringende vraag is (bepaald door werkgever in overleg met arbeidsarts).
  • er sprake is van een noodzakelijke situatie (bepaald door werkgever in overleg met arbeidsarts).
  • de continuïteit van de essentiële dienstverlening van het bedrijf op korte termijn (duur van de quarantaine) bedreigd wordt.
  • alle andere alternatieven tot oplossing overwogen en ontoereikend bevonden werden.

In dit geval moet de werkgever het overzicht met kritische functies aan de bedrijfsarts bezorgen. Na goedkeuring, wordt de uitzondering op de quarantaine geattesteerd en wordt er op dagelijkse basis een nominatieve lijst bijgehouden van de betreffende personen. Indien van toepassing moet ook het Comité Preventie en Bescherming op het Werk zijn zegen geven. 

Business Continuity Management System

Het is dus aan de werkgever om samen met de hiërarchische lijn en de interne preventieadviseur een inventaris op te maken van alle functies die van kritische aard zijn voor de continuïteit van het bedrijf en die op te nemen in het Business Continuity Management System (BCMS). 

IDEWE kan u ondersteunen om dergelijk BCMS op te maken. Samen kunnen we deze uitdaging structureel en planmatig aanpakken of we kunnen één of meerdere van onze solutionflows toepassen.

 

Contacteer onze experts voor meer informatie of ondersteuning op maat.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen