Terug Versterk het beste in iedereen, door het te erkennen en waarderen

Versterk het beste in iedereen, door het te erkennen en waarderen

- Mentaal fit | Duurzame werkomgeving

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Waarderend leiderschap op Complimentendag

“De flexibiliteit die de voorbije maanden nodig was om aan de slag te blijven tijdens de coronacrisis is een goede aanleiding om werknemers een compliment te geven”, zegt disciplineverantwoordelijke Psychosociale aspecten Hilde De Man van IDEWE. “Reserveer het compliment echter niet enkel voor de themadag van 1 maart. Complimenten geven is een manier om aan verbinding te werken in een team, onder collega’s en tussen werknemer en leidinggevende.”

Complimentendag is een themadag waarop we ons de voorbije jaren misschien een beetje verplicht dreigden te voelen om met complimenten te strooien. Als dat al zo was, dan is 2021 het jaar waarin elkaar complimenteren niet eens een kwestie is van óf je het zou doen, maar van wanneer je het zal doen.

Creativiteit en flexibiliteit

digiduim

“De coronapandemie heeft leven en werken voor iedereen moeilijk gemaakt”, zegt Hilde De Man. “Ofwel mocht je niet meer naar kantoor gaan werken en maakte je abrupt kennis met telewerk en moest je ondertussen ook nog voor de kinderen zorgen. Ofwel mocht je niet meer werken of moest je blijven werken, terwijl je misschien onzeker en angstig was over je veiligheid en de gezondheid van de mensen waarmee je samenleeft ... Twijfel en onzekerheid waren emoties waar we allemaal mee te maken kregen. En toch zijn mensen blijven werken en hebben ze de losse eindjes vaak door de eigen creativiteit aan elkaar geknoopt. Een compliment maken voor de flexibiliteit en de doorzetting van je team, je collega’s of je baas is dus zeker op zijn plaats. En ook al heb je dat misschien al gedaan, het is niet verkeerd om het op Complimentendag nog een keer uitdrukkelijk te doen.”

Erkennen en waarderen

“Complimenten geven is een manier om het potentieel van mensen te erkennen en te waarderen. Door dit te doen, versterk je dat kenmerk maar vergroot je bovendien het welzijn van wie het compliment ontvangt. Het is een voorbeeld van waarderend leiderschap dat IDEWE hoog in het vaandel draagt. Het is een manier om mensen duurzaam en met volle goesting aan het werk te houden.”

“Waarderend leiderschap vertrekt van een positieve ingesteldheid en probeert mensen boven zich uit te laten stijgen door systematisch het beste in hen te zien. Het erkennen en waarderen van ieders competenties is een manier om te evolueren naar een betere versie van het team of bedrijf. Complimenten geven maakt daar van nature deel van uit. Het is daarom ook niet te herleiden tot 1 dag in het jaar. Vanuit het standpunt van waarderend leiderschap kan Complimentendag echter wel een aanleiding zijn om het belang van samenwerken één keer per jaar extra in de kijker te zetten.”

Meer informatie over de aanpak van IDEWE omtrent ‘Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit’ krijgt u van onze inzetbaarheidscoaches. Contacteer ze via uw regionaal IDEWE-kantoor. 

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen