Terug Uw arbeidsarts als eerste aanspreekpunt bij (een vermoeden van) COVID-19

Uw arbeidsarts als eerste aanspreekpunt bij (een vermoeden van) COVID-19

- Arbeidsveiligheid | Risicoanalyse | Corona

Snelle reactie via een risicoanalyse en de opstart van de contacttracing

Ook volgens de regionale gezondheidsautoriteiten is het noodzakelijk om zo snel mogelijk uw arbeidsarts te verwittigen bij een vermoeden of een bevestigd geval van COVID-19 bij uw personeel. Hij of zij zal meteen een risicoanalyse uitvoeren om elk risico in uw organisatie te voorkomen en de contacttracing op gang te brengen.

De informatie in dit nieuwsbericht is correct op het tijdstip van publicatie. Raadpleeg altijd de laatste maatregelen en wetgeving met betrekking tot COVID-19 op https://www.info-coronavirus.be

IDEWE is in de strijd tegen de COVID-19-pandemie, een essentiële gesprekspartner. Als uw externe dienst voor preventie en bescherming op het werk kunnen we u helpen bij het bepalen en het organiseren van de preventie voor uw werknemers. Ook bij een vermoeden of een bevestigd geval van COVID-19 zijn we uw gids en raadgever. 

Tijdens het overleg met de regionale gezondheidsautoriteiten werd herhaald dat het noodzakelijk is om zo snel mogelijk uw arbeidsarts op de hoogte te brengen als u weet heeft van een vermoedelijk of bevestigd geval van COVID-19 bij uw personeel. Zoals bij elke andere besmettelijke ziekte, bijvoorbeeld tuberculose, salmonella-infectie of bepaalde gevallen van meningitis, zal uw arbeidsarts meteen na uw oproep een specifieke risicoanalyse uitvoeren. Deze snelle actie maakt het mogelijk te bepalen welke werknemers een groot of klein risico lopen op besmetting. Hij of zij zal u ook alle nodige aanbevelingen geven om elk risico in uw organisatie te voorkomen. 

Wat kan uw arbeidsarts concreet doen?

  • Antwoorden op uw vragen over de eventuele testing en tracing van leden van uw personeel.
  • Erop toezien dat bepaalde werknemers indien nodig worden verwijderd van de werkvloer.
  • Erop toezien dat de gewestelijke gezondheidsoverheden worden verwittigd, in geval van de vorming van een cluster. 
  • U informeren in verband met alle nuttige stappen die kunnen worden genomen voor u en voor uw werknemers.
  •  …

Uw arbeidsarts staat niet enkel garant om uw eigen organisatie door een corona-uitbraak te loodsen, hij of zij zal er ook voor zorgen dat de contacttracing op gang komt en de kwaliteit van de opsporing in ons land kan worden verhoogd. 

Meer algemene informatie over de tarieven 

Voor specifieke informatie kunt u terecht bij uw regionaal kantoor.

 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen