Terug U hoeft niet naar de sportzaal om te kunnen bewegen

U hoeft niet naar de sportzaal om te kunnen bewegen

- Gezonde levensstijl | Fysiek fit | Fysieke belastingen | Mentaal fit | Ergonomie op kantoor

Expert Tineke Lauwers

Preventieadviseur ergonomie

68,4% van de onderzochte werknemers beweegt minder dan de weeknorm van 150 minuten aan een matige intensiteit

Telewerkers zullen het beamen: we zitten te veel en te lang aan een stuk. Als je genoeg hebt aan een beeldscherm om je job uit te oefenen, ben je soms verrast dat de uren voorbij zijn gevlogen terwijl je al die tijd enkel je handen hebt bewogen. De FITMIX van IDEWE helpt beeldschermwerkers om tussen het werk door beweging in te lassen. Doen! Dan kunnen we de statistiek van ‘werknemers die te weinig bewegen’ verder naar beneden duwen.

Het recentste gezondheidsrapport van IDEWE toont aan dat 68,4% van de onderzochte werknemers minder dan 150 minuten per week beweegt. Tussen de 150 en 300 minuten matige tot intensieve beweging per week of 75 tot 150 minuten per week intensieve beweging per week is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de norm. Bij de vrouwen beweegt 72,5% minder dan 150 minuten, bij de mannen 65,7%. Van de jongeren onder de 25 jaar haalt 61,9% de bewegingsnorm niet, bij de 45-plussers is dat rond de 71%. 

In alle sectoren

fitmixen

Het zijn niet alleen de kantoormedewerkers die meer moeten bewegen om gezond te zijn. In alle onderzochte sectoren beweegt het merendeel van de werknemers te weinig. Overheid (62,4%) en Onderwijs (64,4%) scoren het best. Horeca scoort het slechts met 73,2% van de werknemers die te weinig bewegen in hun vrije tijd. In de Handel is dat 72,1% van de werknemers en elders 71,2%. 

“Regelmatige lichaamsbeweging vermindert de kans op hart- en vaatziekten, musculoskeletale klachten, hoge bloeddruk, botontkalking, overgewicht en diabetes type 2”, zegt preventieadviseur Ergonomie Tineke Lauwers van IDEWE. “Minder lang stilzitten en een actievere levensstijl zorgt onder meer voor minder stress; het werkt ontspannend; het vermindert de kans op depressies en heeft een positief effect op de slaapkwaliteit. Actieve werknemers komen ook de gezondheid van de organisatie waarin ze werken ten goede. Ze zijn namelijk minder vaak afwezig dan werknemers die zelden of nooit aan lichaamsbeweging doen. Het is daarom hoopgevend dat we het aantal werknemers dat te weinig beweegt systematisch zien afnemen. In 2011 waren het er nog 75,5%, vorig jaar was dat afgenomen tot 68,4%.”

FITMIX

Een kantoorjob hebben mag geen excuus zijn om onvoldoende te bewegen. Ook voor wie de doorsneedagen achter een scherm doorbrengt, zijn er mogelijkheden om tussendoor te bewegen. IDEWE heeft met die doelgroep voor ogen de FITMIX-challenge bedacht. De FITMIX is een combinatie van specifieke oefeningen om je lichaam in vorm te houden. Er zijn oefeningen voorzien voor je bovenlichaam, onderlichaam en ook voor het hele lichaam. Gaande van mobilisatie oefeningen tot enkele spierversterkende oefeningen die je aan je bureau kan uitvoeren. Ze zijn in minireeksjes verzameld, zodat je snel een tussendoorsessie kan uitvoeren, zoals:

Doe mee aan de FITMIX-challenge; dan valt er elke week een beweegtip in uw mailbox.

Ga nu de challenge aan!

Kent u onze workshops al die inzetten op minder stilzitten en meer bewegen?

Op onze pagina Ergonomische werkomgeving vindt u nog enkele handige tips om uw werkplek optimaal te maken. 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen