Terug Klantengetuigenis Dakwerken ADGET

Aantal werknemers: 4 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 1988

Klantengetuigenis Dakwerken ADGET

Vraag je aan honderd mensen om een paar gevaarlijke beroepen op te sommen? Dan is ‘dakwerker’ daar zeker bij. Zwaar werk, in weer en wind en meters boven de grond. Dat moet haast misgaan, toch? Het klopt dat dakwerkers heel wat veiligheids- en gezondheidsrisico’s torsen. Maar spectaculaire tuimelpartijen zijn gelukkig zeldzaam. Zogenoemd banale letsels zijn wél schering en inslag, net zoals gezondheidsklachten op lange termijn. Met bijna 35 jaar ervaring kent Dirk Leflot die risico’s als geen ander. Daarom vertrouwt hij voor het welzijn van zijn werknemers op de diensten van Groep IDEWE.

KLEINE ONGEVALLEN, GROTE GEVOLGEN

Dirk Leflot, zaakvoerder van Dakwerken Adget uit Berlaar, klautert al sinds zijn zestiende de daken op. Hij wéét dus niet alleen wat dat zoal met zich meebrengt, maar ondervond het ook aan den lijve: “Snijwonden, verpletterde vingers en oogletsels – dat zijn de meest voorkomende acute risico’s van ons vak. ‘Kleine’ ongevallen, maar vaak met grote gevolgen. Want is een werknemer ook maar één dag afwezig? Dan leidt dat tot werkachterstand en extra druk op de anderen.”

Bovendien is Dirk zich bewust van zijn voorbeeldfunctie: “Jonge dakwerkers kunnen en durven natuurlijk nog alles. Maar twintig jaar later krijgen ze daarvoor de rekening gepresenteerd: gehoorschade, geïrriteerde luchtwegen door stof en rugklachten, ... Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om hen daarover te sensibiliseren.”

VEILIG WERKEN BEGINT AL BIJ DE OFFERTE

Voor Dirk begint een strikt gezondheids- en veiligheidsbeleid bij het prille begin van elke opdracht: “In onze offertes is 10 tot 15 procent van de kostprijs voorbehouden voor veiligheidsmaatregelen. Onze klanten zien meteen welk belang we hechten aan veilig en kwaliteitsvol werk.”

Tijdens de werkzaamheden ligt het accent op een strakke organisatie. “Want een goede voorbereiding straalt rust en overzicht uit”, vindt Dirk. “Al in het atelier moet het werkmateriaal goed onderhouden zijn en netjes op zijn plaats liggen. En op de werf moet iedereen er correct mee omspringen.”

KLARE KIJK OP VEILIGHEID

Dirk rekent al 28 jaar op een partner die veiligheid net zo ernstig neemt als hij: “Groep IDEWE zorgt voor de jaarlijkse medische onderzoeken en speelt daarnaast een belangrijke adviserende rol. Ze hebben een klare kijk op de veiligheids- en gezondheidsaspecten van een bouwwerf. En daarvan plukken wij de vruchten.”

Vooral de werfbezoeken van de IDEWE preventieadviseur zijn telkens opnieuw eyeopeners. “Het verplicht dragen van een helm, het belang van de plaatsing van kantplanken op een stelling… allemaal zaken waar mensen soms nonchalant mee omspringen. En die Groep IDEWE terecht onder de aandacht brengt.”

De expertise van Groep IDEWE was ook cruciaal bij een langetermijnproject dat Dakwerken Adget onlangs afrondde. “Bij roofingwerkzaamheden gebruiken we niet langer een open vlam, maar warme lucht”, vertelt Dirk. “Die overgang was een werk van lange adem, maar met een mooi resultaat: het brandwondenrisico daalde met 90 procent!”

VERTROUWENSBAND

Het volgende gezamenlijke veiligheidsproject staat al op de agenda: een periodieke controle van ladders en steigers. De goede samenwerking is dus nog lang niet aan zijn einde: “Na bijna dertig jaar heb ik een vertrouwensband opgebouwd met Groep IDEWE. Ik vertel hen eerlijk over de veiligheidsuitdagingen op mijn werf en zij komen met constructieve voorstellen.

Veiligheid blijft een teer punt in de bouw, maar dankzij de goede raad van Groep IDEWE slaag ik erin om mijn verantwoordelijkheid op te nemen.”