null Laat uw werknemers niet in de kou staan

Laat uw werknemers niet in de kou staan

- Gezonde werkomgeving | Land- & Tuinbouw

Expert Petra Champagne

Segment Manager Land- & Tuinbouw

Maak de werkomstandigheden zo aangenaam mogelijk voor uw werknemers.

Nu de temperatuur weer een duik heeft genomen, zorgt u er het beste voor dat u de werkomstandigheden zo aangenaam mogelijk maakt voor uw werknemers die buiten werken. Want ze trotseren elke dag het gure weer. Het is belangrijk dat u dat erkent en hen middelen aanreikt om de koude draaglijk te maken. Zorg voor:

Voldoende verwarming

De wet voorziet geen minimumtemperaturen voor werk in open werklokalen of in open lucht. Van 1 november tot en met 31 maart bent u wel verplicht om goed werkende verwarmingselementen te plaatsen – let daarbij op met het risico op brand en CO-vergiftiging. Uw werknemers moeten zich regelmatig opwarmen als het kwik lager zakt dan:

  • 5 °C bij droog en windstil weer
  • 12 °C bij regen en wind – want dan koelen we sneller af
Tip: verwarm binnen een ruimte tot minstens 20 °C en laat hen daar pauze nemen. Voorzie ruimte om natte kleding te laten drogen.

Warme dranken

Een warme drank is de ideale manier om snel op te warmen. Liefst dranken met weinig cafeïne, zoals thee of soep. Drinken uw werknemers liever iets fris? Bied dan drinkwater aan met een temperatuur tussen 10 en 15 °C.

Goede werkkledij

Ook aangepaste werkkledij is belangrijk. Bij koud weer houden drie lagen uw werknemers warm:

  • ademende binnenlaag
  • isolerende middenlaag
  • wind- en waterdichte buitenlaag

U voorziet het best ook waterdichte schoenen, warme sokken, stevige handschoenen en een hoofddeksel dat de oren en de nek beschermt tegen wind en koude.

Ideale werkverdeling

De werkverdeling hangt uiteraard af van de grootte van uw organisatie en de bestaande taken. Hou zoveel mogelijk rekening met deze tips: 

  • Vermijd dat uw werknemers lang stilstaan op dezelfde plaats.
  • Streef altijd naar een constante lichaamstemperatuur. Zorg daarom voor een goed evenwicht tussen zwaardere en lichtere taken.
  • Voorzie voldoende personeel zodat iedereen de tijd heeft om te pauzeren en even op te warmen.

Meer informatie

Hebt u een vraag over persoonlijke beschermingsmiddelen of wil u graag meer advies over werken in koude? Contacteer ons dan voor meer informatie! Wij helpen u graag verder!

Deel uw uitdaging met onze experts