Terug Muren op kantoor, het mag weer

Muren op kantoor, het mag weer

- Offices | Infrastructuur

Expert David Verwimp

Segment Manager Hulpdiensten, Offices en Overheid

Over and out voor het landschapskantoor?

De beste werkplek: een open ruimte of een knus privékantoor? De waarheid ligt ergens tussenin. Meer en meer organisaties stappen af van het open office. Want dat is slecht voor de concentratie. En veel werknemers voelen zich er niet goed. Maar juich niet te vroeg. Opnieuw overal muren plaatsen, is ook niet haalbaar. Tijd voor een tussenvorm, dus.

Ooit erg geliefd

ergonomisch werken in een kantoor

Landschapskantoren waren jarenlang populair. Door de tussenschotten te verwijderen, konden er meer werknemers in dezelfde ruimte zitten. Door het flexwerken waren er minder werknemers tegelijk aanwezig. Daardoor waren er ook minder werkplekken nodig en verdwenen de vaste plaatsen. Bovendien zouden de aanwezige werknemers beter samenwerken en productiever en creatiever worden.

Nefast voor concentratie

vrouw aan computer met de handen in het haar

Uit recent onderzoek blijkt het tegenovergestelde. In een landschapskantoor:

  • verslechteren de interpersoonlijke relaties;
  • halen werknemers minder voldoening uit hun werk;
  • veroorzaken lawaai en drukte een enorme mentale belasting.

Niemand kan zich goed concentreren tussen collega's die ingewikkelde projecten bespreken, continu heen en weer lopen of luidruchtige telefoongesprekken voeren. Om nog maar te zwijgen over zoemende printers en rinkelende telefoons. Bovendien klagen veel werknemers over een gebrek aan ruimte en privacy. En komen ze niet overeen over temperatuur, verlichting en verluchting. Met lichamelijke klachten tot gevolg.

Groepjes van zes

glazen deur aan kantoor

Almaar meer organisaties kloppen bij IDEWE aan voor tips over hun werkvloer. Ze willen geen open offices meer, maar ook geen aparte kantoren. De oplossing ligt er mooi tussenin: activity based workplaces. Die nieuwe werkmethode wil de prestaties en productiviteit weer verbeteren.

Hoe? Door in een landschapskantoor meerdere aparte ruimten te creëren. Eventueel met kasten of planten en isolerende panelen. In elke ruimte zitten dan maximaal zes werknemers die allemaal een soortgelijke functie uitoefenen. Daarnaast zijn er stilteruimten waar u zich optimaal kunt concentreren, belruimten om ongestoord te telefoneren, zithoeken om te ontspannen, ...

IDEWE geeft organisaties tips en advies over deze nieuwe manier van werken en creëert de beste omstandigheden door mee te plannen en tijdig bij te sturen. Zo zorgen we ervoor dat werknemers langer willen en kunnen blijven werken. Voor meer informatie kan u steeds terecht bij uw regionaal IDEWE-kantoor.

Ontdek ons aanbod op maat voor kantooromgevingen.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen