Terug Pak elke straal zon die je pakken kan

Pak elke straal zon die je pakken kan

- Gezonde werknemers | Beweging | Opleidingen

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Wintertijd: onze hormonenhuishouding treedt in het duister

Op zaterdag 28 oktober schakelen we over naar wintertijd. Dan beseffen we pas echt dat de zomer voorbij is. 1 tot 10 procent van de mensen hebben vooral tijdens de herfst maar soms ook in de lente last van futloosheid en vermoeidheid. ‘Last van het vallen van de bladeren’ is geen verzinsel maar een vorm van depressie waar de hormonen melatonine en serotonine voor veel tussen zitten.

Onze hormonenhuishouding wordt onder meer bepaald door de aanwezigheid van daglicht.

Onze hormonenhuishouding wordt onder meer bepaald door de aanwezigheid van daglicht. Zodra in de herfst de dagen behoorlijk korter worden, krijgt de aanmaak van melatonine een boost. Helaas is dat het stofje dat ons slaperig maakt. Het ‘gelukshormoon’ serotonine daarentegen heeft zonlicht nodig om ons gemoed positief te beïnvloeden, dus daarvan daalt de productie. De combinatie van beide fenomenen maakt dat heel wat mensen zich in de herfst en winter niet in topvorm voelen. Aangezien vrouwen gevoeliger zijn voor dergelijke hormoonschommelingen, hebben vier keer meer dames last van een winterdip dan heren.

Pittig detail. Een ‘seasonal affective disorder’ zorgt er ook voor dat we vaker zin krijgen in ongezond eten, in tegenstelling tot een echte depressie, die vaak gepaard gaat met het verdwijnen van de eetlust.

Wat doe je eraan?

Ondanks guur weer of koude, de buitenlucht blijven opzoeken om te bewegen, is vaak al voldoende om je broodnodige dosis daglicht te krijgen.

Er zijn gelukkig wel wat trucjes om de chemische huishouding van ons lichaam een beetje naar zomer te laten neigen. Overdag naar buiten gaan om te bewegen bijvoorbeeld. Ondanks guur weer of koude, de buitenlucht blijven opzoeken om te bewegen, is vaak al voldoende om je broodnodige dosis daglicht te krijgen en de sufheid te verdrijven. Pak elke straal zon, die je pakken kan. We raden ook aan om niet toe te geven als uw hersenen, bij stijgende vermoeidheid, om suikers en vette voeding roepen. Daar word je uiteindelijk alleen maar suffer van.

Lichttherapie kan ook helpen met behulp van in de handel verkrijgbare brillen of lampen. Deze produceren fel licht van 10.000 lux. Schakel ze dagelijks een halfuurtje in en na een paar weken treedt er beslist beterschap op. In tegenstelling tot het maximaal gebruikmaken van de herfst- en winterzon hangt aan deze kunstmatige oplossing een prijskaartje. 

De winter is misschien ook een ideale periode om aandacht te besteden aan een gezonde levensstijl. IDEWE heeft heel wat opleidingen en workshops die je werknemers kunnen helpen om hun werkvermogen en vitaliteit een boost te geven.

Bekijk ons aanbod.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen