Terug IDEWE ondertekent het charter van het Preventieplatform

IDEWE ondertekent het charter van het Preventieplatform

- Gezonde werknemers | Gezonde levensstijl | Fysiek fit | MVO | Mentaal fit

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

IJveren voor meer investeringen in evidence-based preventie

We investeren te weinig in maatschappelijke gezondheid, gezondheidsbevordering en ziektepreventie. Daarom ondertekende ook IDEWE het charter van het Preventieplatform dat oproept om het roer radicaal om te gooien. “De ambitie van het Preventieplatform ligt volledig in lijn met wat IDEWE de voorbije 50 jaar voor werkgevers en werknemers heeft gerealiseerd”, zegt directeur Medische Preventie Hilde Vanacker.

gezond bewegen

Ons land hinkt fors achterop wat betreft ziektepreventie. In Europa gaat gemiddeld 3,1% van de gezondheidszorguitgaven naar preventie, terwijl dat in België slechts 2,2% is. Nochtans zijn een gezonde leefstijl en gezonde leefomgeving een krachtig middel om maatschappelijke problemen, zoals welvaartsziekten, de vergrijzing, de druk op het zorgsysteem en onze weerbaarheid tegen epidemieën te beheersen en te voorkomen.  

“Preventie van schade en het bevorderen van welzijn en gezondheid zijn de kernactiviteiten van IDEWE”, zegt Hilde Vanacker. “De voorbije decennia hebben we enorm veel kennis en expertise opgebouwd over preventie en welzijn op en via het werk. En we kunnen die ook perfect inzetten in andere levensdomeinen. We vonden het dus evident dat we het charter van het Preventieplatform mee ondertekenden.”

Aanbod verbreden

“Onze inspanningen inzake gezondheidspromotie hebben ook vandaag al impact op een ruimer publiek dan de werknemers en werkgevers waarvoor we werken. Al die mensen hebben gezinnen, vrienden en zijn actief in verenigingen. Vaardigheden die werknemers opdoen over gezonde levensstijl en leefomgeving, tijdens bijvoorbeeld een workshop over gezonde voeding of bewegen op het werk, nemen ze mee naar huis. De COVID-19-pandemie heeft de grenzen tussen werken, wonen en leven bovendien verder doen vervagen. Investeren in gezond en veilig werk en in gezondheidspromotie impliceert bovendien dat mensen gedurende hun volledige loopbaan fit, gezond en met goesting aan de slag kunnen blijven maar ook dat ze nadien langer fit en gezond kunnen genieten van hun pensioen. Het Preventieplatform is een goede vertrekbasis om bruggen te bouwen en samenwerkingen op te zetten over de verschillende levensdomeinen en preventiedomeinen heen.”

Maatschappelijke kost

gezonde voeding

1 euro investeren in preventie levert volgens sommige schattingen minstens 4 euro op. Interventies die bijdragen aan een gezondere omgeving zijn daarbij het meest doeltreffend, denk aan het creëren van meer groene ruimte, meer beweegfaciliteiten, gezonde voeding aanbieden, … Vermijden dat mensen ziek worden is niet alleen een opsteker voor het individueel welzijn maar is ook noodzakelijk om te vermijden dat de sociale zekerheid onder druk komt te staan en bedrijven in moeilijkheden komen. 

“De kost van medische behandelingen is enorm”, aldus Hilde Vanacker. “Elke ziekte of aandoening die we kunnen vermijden door in te zetten op preventie en gezond leven, is bijgevolg meegenomen. In tijden van krapte op de arbeidsmarkt is dat ook voor werkgevers een grote bezorgdheid. Ziekteverzuim zorgt voor bijkomende kosten, verlies aan expertise en kennis en voor problemen in de continuïteit. Corona heeft ook wat dat betreft ogen geopend. Het waren vooral mensen met onderliggende aandoeningen en een slechte gezondheid die ernstig ziek werden en opgenomen moesten worden. Naast vaccinatie beschermt een gezonde levensstijl je tegen ernstige ziekteverschijnselen bij infectie.”

Lees meer over het aanbod van IDEWE om werknemers een loopbaan lang gezond en veerkrachtig te houden.

Lees meer over het Preventieplatform

Lees hier het Charter van het Preventieplatform

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen