Terug ToWorkSafe: pakket voor veilige opstart

ToWorkSafe: pakket voor veilige opstart

- Bouw | ToWorkSafe

Met onder meer: een film, een onlinetest en een Safety Instruction Game die intussen al een Innovation Award op zijn naam mag schrijven

Door de krapte op de arbeidsmarkt telt de bouwsector steeds meer anderstalige werknemers. Vaak hebben zij het Nederlands nog niet goed onder de knie, waardoor het een uitdaging is om met hen te communiceren. Hoe maakt u nieuwe (anderstalige) werknemers duidelijk wat veilig werken is? Met ToWorkSafe: een visueel, interactief en sectorspecifiek pakket met onder meer: een film, een speldoos en een Safety Instruction Game die intussen al een Innovation Award op zijn naam mag schrijven.

Veiligheid boven alles. Iedereen weet het, maar het is toch niet evident. De cijfers bewijzen het: vooral nieuwe werknemers maken meer kans op een ongeval. Zeker als ze anders­talig zijn en daardoor de veiligheidsinstructies niet altijd begrijpen. Daarop biedt IDEWE nu een antwoord met ToWorkSafe: een visueel veiligheidspakket waarmee al uw werknemers goed geïnformeerd aan de slag gaan.

Het pakket ToWorkSafe zet in op drie fases:

 1. werknemers onthalen
 2. werknemers instructies geven
 3. werknemers testen en zo nagaan of ze de veiligheidsinstructies goed begrepen hebben

1. Onthaal

Het is belangrijk dat u nieuwe (anderstalige) werknemers wijst op de risico’s binnen uw organisatie. In ons onthaalpakket vindt u een:

 • kant-en-klare onthaalbrochure die u in enkele muisklikken aanpast aan uw eigen bedrijf
 • checklist om te controleren of u alle nodige formulieren hebt voor de opstart
 • onthaalfilm met herkenbare voorbeelden van wat mag en wat niet
 • poster die werknemers toont wat ze moeten doen bij brand en ongevallen
 • aftekenlijst in elf talen waarmee werknemers hun goede onthaal bevestigen

2. Instructies

Werknemers kunnen alleen veilig werken als ze ook weten wat veilig ís. Ons instructie­pakket maakt hen dat duidelijk met sectorspecifieke veiligheidsinstructiekaarten. En met de Safety Instruction Box, een interactieve speldoos die helpt om op een visuele en interactieve manier:

 • instructies te geven die het vaakst voorkomen in uw sector
 • het verschil te tonen tussen veilige en onveilige situaties
 • voorzorgsmaatregelen en beschermingsmiddelen voor te stellen

Ook dit deelpakket bevat een aftekenlijst waarmee werknemers in hun eigen taal bevestigen dat ze de instructies kregen.

Bekijk onze Safety Instruction Box in deze video:

3. Test

Hebben uw werknemers alle instructies daadwerkelijk begrepen? Dat kunt u laten testen in het onlinespel Safety Instruction Game. Deelnemers gaan op zoek naar gevaarlijke situaties in elf categorieën (zoals brand, ergonomie en werken op hoogte). Per categorie houden ze een scorebord bij. Is uw deelnemers­groep groot genoeg? Dan krijgt u een rapport met alle resultaten waarmee u uw opleidings­traject bijstuurt.

De onlinetool is gloednieuw en viel nú al in de prijzen. Want op de beurs Worksafe kreeg het spel zowel de Innovation Award van de vakjury als de publieksprijs.

ToWorkSafe in een notendop

Begrijpen uw werknemers uw veiligheidsvoorschriften slecht? Dan brengen ze zichzelf en anderen in gevaar. Vermijd dat met het pakket ToWorkSafe. Dit pakket is:

 • sectorspecifiek
 • interactief
 • visueel

Wilt u dat uw nieuwe of anderstalige werknemers al uw veiligheidsvoorschriften begrijpen en toepassen? Contacteer ons om u door het ToWorkSafe-aanbod te gidsen.

Of vraag als COMFORT-klant uw online game aan met twintig logins. Dit is immers inbegrepen in uw basispakket.

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen