Terug Van vakantie- weer naar werkmodus

Van vakantie- weer naar werkmodus

- Gezonde levensstijl | Mentaal fit | Werk-Privé

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Meer dan 80 procent van alle werknemers zou last hebben van de vakantieblues. Hoe vermijdt u dit?

Wie kent het niet: na de vakantie zijn de batterijen volledig opgeladen, maar in de eerste dagen op het werk worden we overladen met e-mails, vergaderingen en to do's... De opgedane energie smelt als een ijsje op een warme vakantiedag. Meer dan 80 procent van alle werknemers zou last hebben van de vakantieblues. Toch zijn er heel wat manieren om makkelijk(er) over te schakelen van vakantie- naar werkmodus en zo het vakantiegevoel te verlengen. Wij geven u alvast zeven tips.

1. Ga niet te snel weer aan de slag

Artsen praten met elkaar

Als u zondagnamiddag landt in Zaventem en denkt op maandagochtend weer fris en monter op het werk te verschijnen: think again. Het einde van een reis brengt stress en druk met zich mee om alles weer op orde te krijgen. Kom daarom ruim op tijd terug, zodat u nog enkele dagen kan nagenieten zonder meer.

2. Wissel vakantieverhalen uit

Niets fijner dan nog wat na te genieten van de vakantie, of u nu op reis bent gegaan of de vrije dagen in eigen land hebt doorgebracht. Wissel daarom ook op het werk nog even wat vakantieverhalen uit. Bijpraten is erg belangrijk. Pas als u uw gedachten gedeeld heeft met collega's, kan u (voorzichtig) polsen naar wat er op de werkvloer gebeurd is.

3. Gun uzelf de tijd om te acclimatiseren

Neem een dag (of twee) de tijd om u opnieuw in te werken vooraleer u vergaderingen inplant of projecten opstart. Gun uzelf minstens een dag om opnieuw in uw dagelijkse routine te komen. Geef stoorzenders geen kans: uw out of office-bericht mag gerust duren tot en mét de dag dat u terugkeert op het werk (of zelfs een dagje later)!

4. Stel prioriteiten

Reserveer uw eerste dag na de vakantie exclusief om e-mails te lezen, post door te nemen en telefoontjes te plegen. Werk op basis van die communicaties uw to do-lijst bij en bepaal daarna uw prioriteiten. Zorg er ook voor dat u geen dubbel werk doet: combineer de nieuwe taken met de to do's van voor uw vakantie.

5. Plan realistisch

Man maakt to-do-lijst op

Kies op basis van uw to do-lijst wat u wanneer gaat doen, maar blijf realistisch. Het is veel fijner om op het einde van de week nog wat tijd over te hebben dan achter de feiten aan te hollen. De realiteit leert namelijk dat er soms iets komt tussenfietsen. Klop daarvoor niet meteen overuren: u hoeft niet te compenseren voor uw vakantieperiode.

6. Blijf weg van sociale media

Wie veel tijd doorbrengt op sociale media, kan al snel denken dat het leven van anderen leuker is. Uw vrienden op Facebook delen namelijk meestal gelukkige momenten. Zo lijkt het soms alsof iedereen op vakantie is, behalve jij. Wegblijven op sociale media kan daarom een stuk opvrolijken. Zoek daarom ook voor uzelf uit wat u nog doet om te ontspannen na het werk, zodat u het vakantiegevoel nog even kan vasthouden na de werkuren.

7. Blijf in vakantiemodus

Het is lang niet evident, maar probeer uw manier van denken vanop vakantie te bewaren. Veel mensen worden gelukkig van vakantie, maar weten dat gevoel na terugkeer slechts twee weken vast te houden. Kijk daarom anders naar omstandigheden: laat u niet opjagen, neem de tijd om dingen te overschouwen, maak u niet te gauw druk in dingen die mislopen... Keep up the good vibes - dat komt ook uw collega's ten goede.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen