B Veiligheidsinstructies voor nieuwe werknemers en anderstaligen

Veiligheid gaat boven alles. Dat weet iedereen. Toch is het soms moeilijk om ongevallen te voorkomen. Zeker wanneer uw werknemers niet allemaal dezelfde taal spreken. Begrijpen ze uw veiligheidsvoorschriften en instructies niet? Dan lopen ze veel risico of brengen ze anderen onbedoeld in gevaar.

Taal is van cruciaal belang om op een veilige manier aan een nieuwe job te beginnen. Wie de onthaalinformatie of de veiligheidsinstructies van zijn werkgever niet begrijpt, loopt het gevaar om het slachtoffer te worden van ongevallen of dreigt zelf onveilige werksituaties te creëren. Wij creëerden met ToWorkSafe een sectorspecifiek en visueel pakket samen om ervoor te zorgen dat ook uw anderstalige nieuwe werknemers goed geïnformeerd aan de slag kunnen en u een veilige werkomgeving kan creëren.

Onthaal nieuwe werknemers

U zit met belangrijke vragen: is een onthaal voor nieuwe werknemers wettelijk verplicht? Of alleen voor anderstaligen? En hoe organiseert u dat? Het onthaalpakket van ToWorkSafe beantwoordt ze allemaal. Want het is belangrijk dat u uw nieuwe werknemers bij het onthaal wijst op alle risico’s binnen uw organisatie:

In het onthaalpakket vindt u:

 • een kant-en-klare template voor een onthaalbrochure met handige tips die u met enkele muisklikken helemaal aan uw organisatie aanpast
 • een checklist die u helpen te controleren of u alle nodige formulieren klaar hebt voor uw nieuwe werknemers
 • een onthaalfilm die met herkenbare voorbeelden aantoont wat wel en niet mag op een bedrijf uit uw sector. 
 • posters die uw nieuwe werknemers op een visuele manier vertellen wat ze moeten doen bij brand of een ongeval
 • een aftekenlijst voor onthaal in elf talen waarmee uw nieuwe werknemers in hun eigen taal bevestigen dat ze het onthaal hebben gekregen
Dankzij het ToWorkSafe-pakket vergeet u niets bij een onthaal en gaan uw nieuwe werknemers goed geïnformeerd – en veilig – aan de slag. En wist u dat het pakket altijd beschikbaar blijft voor u? U gebruikt al die handige instrumenten dus zo vaak u wilt. Voor iedere nieuwe werknemer.

Nieuwe werknemers instructies geven

Iemand kan alleen veilig werken als hij of zij precies weet wat dat betekent. U helpt hen op weg met begrijpbare instructies. Maar hoe doet u dat als uw werknemer een andere taal spreekt? Het ToWorkSafe-instructiepakket zet u op de juiste weg.

Het instructiepakket bestaat uit:

 • sectorspecifieke veiligheidsinstructiekaarten met achtergrondinformatie zodat u nog beter voorbereid bent om met het pakket – de Safety Instruction Box – aan de slag te gaan.
 • Safety Instruction Box – een interactieve speldoos die u helpt om op een visuele manier:
  • instructies te geven bij de risico’s die het vaakst voorkomen in uw sector
  • het verschil tussen veilige en onveilige situaties aan te tonen
  • de nodige voorzorgsmaatregelen en (persoonlijke) beschermingsmiddelen voor te stellen
 • aftekenlijst voor instructies in elf talen waarmee uw nieuwe werknemers in hun eigen taal bevestigen dat ze de instructies hebben gekregen

 

Taal is geen barrière meer met het ToWorkSafe-pakket. Zelfs al spreken uw werknemers een andere taal, ze zijn meteen mee met uw veiligheidsbeleid. Dankzij handige tekeningen, pictogrammen, vertalingen, … weten ze hoe ze zichzelf en hun collega’s in veiligheid houden. Want dat blijft een topprioriteit.

 

Leg ons uw uitdaging rond onthaal en veiligheidsinstructies voor

Bent u op zoek naar veiligheidsinstructies? Wilt u een goede onthaalbrochure opmaken? Hebt u interesse in ons ToWorkSafe-pakket?

Contacteer ons

Gerelateerde thema's:

Antwoord op úw uitdaging

Slimme preventie vereist maatwerk. Vertrouw dus op een dienstverlener die uw preventie- en welzijnsnoden door en door kent. Klik uw sector aan en ontdek onze oplossingen.