Terug Veiligheidsinstructies voor nieuwe werknemers en anderstaligen

Veiligheidsinstructies voor nieuwe werknemers en anderstaligen

Veiligheid gaat boven alles. Dat weet iedereen. Toch is het soms moeilijk om ongevallen te voorkomen. Zeker wanneer je werknemers niet allemaal dezelfde taal spreken. Begrijpen ze je veiligheidsvoorschriften en instructies niet? Dan lopen ze veel risico of brengen ze anderen onbedoeld in gevaar.

Taal is van cruciaal belang om op een veilige manier aan een nieuwe job te beginnen. Wie de onthaalinformatie of de veiligheidsinstructies van zijn werkgever niet begrijpt, loopt het gevaar om het slachtoffer te worden van ongevallen of dreigt zelf onveilige werksituaties te creëren. Wij creëerden met ToWorkSafe een sectorspecifiek en visueel pakket samen om ervoor te zorgen dat ook je anderstalige nieuwe werknemers goed geïnformeerd aan de slag kunnen en je een veilige werkomgeving kan creëren.

 

Jouw weg naar veilig werken doorloopt vier fases:

 1. onthaal van nieuwe of anderstalige werknemers
 2. veiligheidsinstructies aan diezelfde werknemers
 3. individuele oefening met een online game
 4. opmaak van een actieplan

Fase 1 - Onthaal van nieuwe of anderstalige werknemers

Je zit met belangrijke vragen: is een onthaal voor nieuwe werknemers wettelijk verplicht? Of alleen voor anderstaligen? En hoe organiseer je dat? Het onthaalpakket van ToWorkSafe beantwoordt ze allemaal. Want het is belangrijk dat je je nieuwe werknemers bij het onthaal wijst op alle risico’s binnen je organisatie:

In het onthaalpakket vind je:

 • een kant-en-klare template voor een onthaalbrochure met handige tips die je met enkele muisklikken helemaal aan je organisatie aanpast
 • een checklist die je helpt te controleren of je alle nodige formulieren klaar hebt voor je nieuwe werknemers
 • een onthaalfilm die met herkenbare voorbeelden aantoont wat wel en niet mag op een bedrijf uit jouw sector
 • posters die je nieuwe werknemers op een visuele manier vertellen wat ze moeten doen bij brand of een ongeval
 • een aftekenlijst voor onthaal in elf talen waarmee je nieuwe werknemers in hun eigen taal bevestigen dat ze het onthaal hebben gekregen
Dankzij het ToWorkSafe-pakket vergeet je niets bij een onthaal en gaan je nieuwe werknemers goed geïnformeerd – en veilig – aan de slag. En wist je dat het pakket altijd beschikbaar blijft voor jou? Je gebruikt al die handige instrumenten dus zo vaak je wilt. Voor iedere nieuwe werknemer.

Fase 2 - Heldere veiligheidsinstructies voor iedere werknemer

Iemand kan alleen veilig werken als die precies weet wat dat betekent. Je helpt hen op weg met begrijpbare instructies. Maar hoe doe je dat als je werknemer een andere taal spreekt? Het ToWorkSafe-instructiepakket zet je op de juiste weg.

Het instructiepakket bestaat uit:

 • sectorspecifieke veiligheidsinstructiekaarten met achtergrondinformatie zodat je nog beter voorbereid bent om met het pakket – de Safety Instruction Box – aan de slag te gaan.
 • Safety Instruction Box – een interactieve speldoos die je helpt om op een visuele manier:
  • instructies te geven bij de risico’s die het vaakst voorkomen in je sector
  • het verschil tussen veilige en onveilige situaties aan te tonen
  • de nodige voorzorgsmaatregelen en (persoonlijke) beschermingsmiddelen voor te stellen.
 • aftekenlijst voor instructies in elf talen (Engels, Nederlands, Arabisch, Turks, Frans, Duits, Pools, Portugees, Roemeens, Spaans, Bulgaars) waarmee je nieuwe werknemers in hun eigen taal bevestigen dat ze de instructies hebben gekregen.

 

Taal is geen barrière meer met het ToWorkSafe-pakket. Zelfs al spreken je werknemers een andere taal, ze zijn meteen mee met je veiligheidsbeleid. Dankzij handige tekeningen, pictogrammen, vertalingen, … weten ze hoe ze zichzelf en hun collega’s in veiligheid houden. Want dat blijft een topprioriteit.

 

Fase 3 – Individueel oefenen met online Safety Instruction Game

Hoe weet je zeker dat werknemers je instructies wel hebben begrepen en onthouden? Soms willen ze meteen aan de slag, maar blijven de risico’s een vraagteken.

 • De Safety Instruction Game helpt iedere werknemer om risico’s te herkennen en er de juiste remedie aan te koppelen.
 • Op hun tablet, smartphone of pc krijgen werknemers een grote gedigitaliseerde tekening te zien. Die bevat sectorspecifieke risico’s op tien domeinen, van brand en elektriciteit tot persoonlijke beschermingsmiddelen en ergonomie.
 • Wie de juiste risico’s én oplossingen aanklikt, wordt beloond met sterren en punten. Het ingebouwde scorebord motiveert iedere werknemer om elk domein zo goed mogelijk te beheersen.
De Safety Instruction Game biedt je werknemers een leuke, laagdrempelige en visuele manier om voeling te krijgen met veilig werken. Hij is beschikbaar als mobiele app voor Android en iOS en als webapplicatie voor PC.

 

Fase 4 – Opmaak van een ToWorkSafe-actieplan

Werk je een ToWorkSafe-actieplan uit? Dan heb je nog meer vat op je specifieke risico’s en welzijn.
Wat neem je daarin op?

 • Risicoanalyse – Breng de concrete veiligheidsnoden van je organisatie in kaart. Onze experts zorgen ervoor dat je risicoanalyse vlot verloopt en waardevolle inzichten oplevert.
 • Veiligheidscultuur – Maak de vertaalslag van ‘weten wat veilig is’ naar ‘veilig werkgedrag’ en investeer in een veiligheidscultuur, gedragen door het management en iedere werknemer. Zo wordt veilig werken pas echt een reflex. Ontdek hoe ons programma Sirk Sekuur je volledige organisatie coacht naar meer veiligheid.
 • Opleiding – Het belang van training voor veilig gedrag kan niet worden overschat. Bovendien zijn heel wat opleidingen niet alleen noodzakelijk, maar ook wettelijk verplicht. Denk aan de opleiding hulpverlener (EHBO) of de opleiding voor heftruckbestuurders.

 

Onze veiligsheidsexperts helpen jou bij de opmaak en uitvoering van je ToWorkSafe-actieplan. Wij bevelen je de juiste methode aan voor je risicoanalyse, bouwen met jou aan een breedgedragen veiligheidscultuur en bieden je werknemers en leidinggevenden doelgerichte opleidingen aan. Ontdek ons opleidingsaanbod rond veiligheid en risicobeheersing.

Samen veiliger aan de slag

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van jeonderneming. Een greep uit ons opleidingsaanbod rond veilig werken:

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen