Terug IDEWE start met videoconsultaties

IDEWE start met videoconsultaties

- Digitale tools | Medisch onderzoek

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

Een derde kanaal om de arbeidsarts, arbeidsverpleegkundige of preventieadviseur psychosociale aspecten te contacteren

Voortaan kunnen werknemers niet enkel fysiek of telefonisch een consult doorlopen met de arbeidsarts, arbeidsverpleegkundige of preventieadviseur psychosociale aspecten van IDEWE. Nu steeds meer werknemers telewerken en vertrouwd zijn met videobellen, behoort voortaan ook een videoconsultatie tot de mogelijkheden.

Videoconsultaties zijn consultaties op afstand waarin een werknemer een probleem kan bespreken met de arbeidsarts of preventieadviseur psychosociale aspecten. “Onze consultaties op afstand gebeurden tot nog toe vooral via de telefoon”, zegt disciplineverantwoordelijke Arbeidsgeneeskunde Hilde Vanacker van IDEWE. “We zijn er het voorbije coronajaar mee begonnen om de connectie te kunnen bewaren met werknemers die steeds meer thuis aan het werk waren. Nu videobellen voor veel mensen een tweede natuur is geworden, willen we ook deze mogelijkheid aanbieden. Het grote voordeel van een videoconsultatie is dat we niet enkel de stem horen van de werknemers maar de mensen ook kunnen zien. Dat praat niet alleen gemakkelijker, de mimiek en lichaamstaal van mensen bieden vaak aanvullende informatie.”

Veilig en zonder verplaatsing

“Videoconsultaties zijn tijdens de pandemie een veilige manier om werknemers te bereiken maar ze zullen ook los van corona blijven bestaan. Het kan voor bijvoorbeeld sommige periodieke onderzoeken tijdens periodes van verplicht telewerk maar we focussen toch vooral op speciale onderzoeken zoals voor mensen die zwanger zijn of een bezoek voorafgaand aan de werkhervatting aanvragen. Aangezien mensen zich niet meer hoeven te verplaatsen, is ook tijdswinst een belangrijke troef. Al blijft het uiteraard nog steeds mogelijk om een fysieke afspraak te maken.”

Privacy gegarandeerd

Voorlopig kan u een videoconsultatie aanvragen via uw regionaal kantoor. Uw werknemers krijgen dan op het opgegeven mailadres informatie toegestuurd over de manier waarop de videoconsultatie zal verlopen.

“Behalve de link om op het afgesproken ogenblik het gesprek tot stand te brengen, krijgen ze ook instructies over wat ze daarvoor nodig hebben”, zegt Cato Vervecken van IDEWE. ”De videoconsultatie kan plaatsvinden via de Microsoft Teams-app op de tablet of smartphone of op de computer via de browser of Team-applicatie. Voor mensen die voor een videoconsultatie kiezen terwijl ze op het werk aanwezig zijn, is het belangrijk dat ze een rustige plek ter beschikking krijgen, waar ze in alle vertrouwen en openheid met ons kunnen praten, zonder pottenkijkers. Om privacyredenen worden de gesprekken nooit opgenomen en worden er evenmin documenten uitgewisseld via de chatbox van de tool.”

Lees meer over het verloop van een videoconsultatie van IDEWE.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen