Terug Groep IDEWE, partner in collectieve preventie

Groep IDEWE, partner in collectieve preventie

- Gezonde levensstijl | Fysiek fit | Gezonde werkomgeving | Mentaal fit | Duurzame werkomgeving | Infrastructuur | Arbeidsorganisatie

Ons team van WELL Aps ondersteunt bouwheren van de planning tot de exploitatie van hun gebouwen

De invloed van de werkplek op het welzijn en de gezondheid valt niet te onderschatten. Investeren in gezonde gebouwen is daarom een cruciale stap in het duurzaam voorkomen van fysieke en mentale klachten. Ze leggen de basis om werknemers energiek en gemotiveerd aan de slag te houden. Groep IDEWE vertrouwt daarvoor op de principes van de WELL Building Standard en staat met vijf experts klaar om bouwheren en werkgevers te begeleiden in een ‘gezond’ ontwerp-, bouw- en exploitatieproces.

IDEWE Turnhout

De meeste mensen kennen IDEWE als externe dienst voor preventie en welzijn op het werk, waar werkgevers en werknemers een beroep op doen voor medische consulten bij de arbeidsarts of de individuele preventie. 

“Onze rol in het kader van de collectieve preventie is misschien minder gekend”, zegt disciplineverantwoordelijke Bouwen en Gebouwen Liesbeth Reekmans van IDEWE. “Naast onze zeven welzijnsdomeinen werd 20 jaar geleden met dat doel de discipline Bouwen en Gebouwen opgestart. We leggen de focus op de veiligheid, duurzaamheid en gezondheid van de gebouwde omgeving op de mens. Werknemers verblijven immers de hele dag in de gebouwen van hun onderneming. Verschillende wetenschappelijke studies toonden aan dat de impact van deze gebouwde omgeving op de mens bijzonder groot is.”

WELL Building Standard

well logo

De bouwexperten van IDEWE hebben jarenlange bouwervaring en staan dagelijks in contact met bouwteams. Als architect, ingenieur of bouwkundige kennen ze de bouwwereld als geen andere. Hun focus en hun expertise ligt in het bijzonder op welzijn en preventie. Samen met de kennis van hun IDEWE-collega’s geneesheren, psychologen, arbeidshygiënisten, ergonomen, preventieadviseurs en milieudeskundigen, en de experts die in het labo met onderzoek bezig zijn, zijn ze uitstekend geplaatst om bouwheren bij te staan bij het realiseren van gezonde gebouwen die het welzijn van de gebruikers ondersteunen. 

“Dit doen we door het geven van preventief ontwerpadvies en de begeleiding tijdens het bouwproject. De WELL Building Standard gebruiken we daarbij als benchmark. De internationaal erkende bouwstandaard benadert de gebouwde omgeving vanuit een holistische visie. Dat vertaalt zich in een totaalaanpak, niet alleen voor en tijdens het bouwtraject, maar ook bij de ingebruikname van het gebouw. De criteria die verbonden zijn aan WELL bevatten ontwerpstrategieën, prestatiecriteria, onderhoudsvoorschriften en afspraken tussen werkgever en werknemers met betrekking tot de gebouwde omgeving.”

Ook tijdens de exploitatie

Naast het adviseren van bouwheren bij het ontwerpen en realiseren van een gezonde werkomgeving, hebben we als externe preventiedienst ook voor de uitbating van bedrijfsgebouwen de expertise in huis. 

“Ook op dit vlak is de WELL Building Standard een uitstekende gids. De standaard vraagt immers dat bij het behalen van het certificaat gezondheidsbegeleiding, opleidingen en coachingtrajecten aangeboden worden. Om het WELL-certificaat te behouden moeten tijdens de exploitatie metingen van omgevingsparameters uitgevoerd worden en gebruikers van het gebouw geregeld bevraagd worden over hun welzijn. Hierin zijn we vanuit de verschillende welzijnsdomeinen, disciplines en onderzoeksafdeling als externe dienst de bevoorrechte partner.”
 
De bouwstandaard stimuleert ook de innovatie. Bouwheren die ontwerpstrategieën, prestatie-eisen of afspraken kunnen voorleggen die verder gaan dan de standaard om de gezondheid en het welzijn van hun werknemers te bevorderen, kunnen door wetenschappelijke onderbouwing van onze onderzoeksafdeling de standaard helpen optimaliseren. Als kennis- en onderzoeksinstituut is IDEWE ook op dit vlak een meerwaarde.”

Lees meer over WELL

Contacteer ons voor meer inlichtingen via WELL@idewe.be

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen