Werken met allergenen in de voedingssector

Inhoud

Steeds meer mensen zijn overgevoelig voor bepaalde voedingsstoffen. Als organisatie in de voedingssector wilt u hun gezondheid zo goed mogelijk beschermen. Schrijf uw werknemers daarom in voor deze opleiding over allergenen.

Meer expertise over allergenen, meer veiligheid

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken: van eczeem en kortademigheid tot concentratieproblemen en zelfs hartritmestoornissen. Het is dus belangrijk dat uw werknemers weten welke allergenen er in uw voedingsproducten zitten. Zodat ze de mogelijke gevaren correct inschatten.  

In deze opleiding leren uw werknemers bij over:

  • de allergenenwetgeving
  • de allergenen die ze verplicht moeten melden aan de consument
  • de meldingsplicht
  • het verschil tussen verpakte en onverpakte voeding
  • het voorkomen van kruisbesmettingen

Uw klant krijgt de juiste allergeneninfo

In België geldt sinds 2014 de allergenenwetgeving voor niet-voorverpakte levensmiddelen. Die verplicht u om mondeling of schriftelijk te communiceren over de allergenen in uw voedingsproducten.

Die meldingsplicht geldt bijvoorbeeld voor bakkerijen of supermarkten. Maar ook voor grootkeukens, waar werknemers dagelijks in contact komen met allergenen.

In deze opleiding leren uw werknemers hoe ze klanten en controleurs vlot te woord staan. Met de correcte kennis en dus met meer zelfvertrouwen. Zo beschermt u niet alleen de gezondheid van uw klanten. U vergroot ook de kans dat elke FAVV-controle vlot verloopt.

Praktisch

Opleidingstype
Incompany
Doelgroep
Deze opleiding is bedoeld voor alle werknemers die tijdens hun taken informatie moeten kunnen verstrekken rond allergenen en intoleranties bij de verkoop van onverpakte levensmiddelen, maar ook voor keukenmedewerkers die dagelijks in contact komen met allergenen in de voeding.
Duur
3 uur
Locatie
Incompany
Prijs
Op aanvraag
Subsidie
KMO-portefeuille (personeelsmanagement - arbeidsorganisatie en bedrijfsprocessen)
Attest
Attest van deelname