Terug ErgoTool - Ergonomisch werken in de zorg

ErgoTool - Ergonomisch werken in de zorg

Onze samenleving vergrijst. En dat maakt de zorg zwaarder. Niet alleen in de residentiële ouderenzorg en ziekenhuizen, ook in de ambulante thuiszorg. Maar zowel in zorgorganisaties als in onderwijsinstellingen is de tijd voor ergonomieopleidingen beperkt. Zorgverleners lopen een hoog risico op fysieke klachten. Zo’n 65 procent kampt regelmatig met rugklachten en 54 procent heeft last van de schouders.

Zet daarom in op een ergonomische werkomgeving. Maar ook op kennis, training én ervaring. De Ergotool is een onlinelesprogramma dat de deelnemer ondersteunt in een ruim opleidingstraject ‘Ergonomisch werken in de zorg’. De Ergotool is een interactieve brug tussen theorie en praktijk met herkenbare situaties uit het dagelijkse leven. De Ergotool is bovendien meer dan een handboek. Zorgverleners vergroten hun kennis op een interactieve manier. Met actuele info die altijd online beschikbaar is.

 

 

 

Het onlinelesprogramma Ergotool deelt kennis rond ergonomisch werken in de zorg. Zo beperkt u overbelastingsletsels bij uw werknemers, verlaagt u het ziekteverzuim, en verbetert u de dienstverlening naar zorgbehoevenden.

In 4 stappen naar een gezonde zorg

hulpmiddel verpleger

Het interactieve lesprogramma in vier stappen::

  1. Zorg voor jezelf: dan kunt u ook goed zorgen voor anderen. De verschillende aspecten van zelfzorg komen aan bod: gezonde nachtrust, gezonde veerkracht, gezond bewegen, gezonde voeding, houding en bewegingen, …
  2. Kijk met aandacht: leer om de ergonomische risico’s te zien. Door ze te (h)erkennen pakt u ze ook aan. Met een stappenplan benadert u ergonomische risico’s op een systematische en doelgerichte manier.
  3. Werk ergonomisch: u vindt negen herkenbare en reële zorg- en verplaatsingssituaties. In diverse settings: het ziekenhuis, een woon-zorgcentrum en de thuissituatie. Maak kennis met een waaier aan ergonomische hulpmiddelen.
  4. Communiceer: in de zorg werkt u in een team. Met de zorgvrager, maar ook met collega’s, familie en andere betrokkenen. Goede communicatie is essentieel om samen te werken.

Wat kan u nog als werkgever doen?

Tillift vrouw
  • Investeer in ergonomische hulpmiddelen zoals glijzeilen, tilliften en verstelbare bedden.
  • Voorzie comfortabele werkkleding en -schoenen.
  • Benadruk het belang van rug- en nekverstevigende oefeningen.

Breng de juiste verplaatsingstechnieken bij - bestel de Ergotool

logo-ergotool-IDEWE

De Ergotool aanschaffen? Werkgevers of onderwijsinstellingen/studenten kunnen logins aankopen. Geen IDEWE-klant? Ook u kunt bij ons terecht. 

Bestel nu uw login(s) voor ergotool

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van uw organisaties. Een greep uit ons opleidingsaanbod rond verplaatsingstechnieken en ergonomisch werken in de zorg:

Onze klanten aan het woord


Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen