Terug Laat alcohol het feest niet bederven

Laat alcohol het feest niet bederven

- Fysiek fit | Beheersing van uw risico's | Wetgeving | Alcohol, medicatie & drugs

Expert Mia Van Laeken

Adviseur Learning and Development

10 jaar cao 100

Cao 100, die de private werkgever verplicht om een beleid te voeren omtrent alcohol, medicatie en drugs (AMD) op de werkvloer is in april 10 jaar geworden. In onze webinar die we daarover maakten, gaan we dieper in op de rol van de werkgever en de ondersteuning die IDEWE kan bieden. “We grijpen de verjaardag ook aan om werkgevers te sensibiliseren over alcohol op het werk tijdens de komende feestdagen”, zegt preventieadviseur Stefanie Versaevel van IDEWE.

De CAO legt sterk de nadruk op een preventieve benadering van de alcohol- en drug- en medicatieproblematiek. “Het is vooral de bedoeling om in een AMD-beleid de nadruk te leggen op de functioneringsproblemen die alcohol en drugs met zich meebrengen en op de risico’s die daardoor ontstaan voor de werknemer zelf maar ook voor zijn collega’s.”

#Keepitmocktail

Affiche alcohol

De affiches die IDEWE heeft ontworpen alluderen op het gebruik van alcohol tijdens bedrijfsfeestjes en recepties en de onaangename gevolgen die daardoor kunnen ontstaan. “We leggen de link tussen de alcohol, die de grenzen doet vervagen, en de gênante situaties die dat met zich mee kan brengen. In combinatie met de smartphonecamera’s die overal binnen handbereik zijn, kan alcoholmisbruik voor een vervelende kater zorgen. Zowel voor de werknemers in kwestie maar ook voor de reputatie van de werkgever.”

“Nadenken over alcoholgebruik op feestjes is dus geen overbodige luxe. Het is misschien niet altijd noodzakelijk om alcohol volledig te bannen maar zorg er op zijn minst voor dat er gezonde alternatieven voorhanden zijn. Er bestaat inmiddels een aantrekkelijk kant-en-klaar aanbod aan niet-alcoholische drankjes en mocktails. Bovendien bent u als werkgever ook verantwoordelijk voor uw medewerkers op weg naar huis. U denkt dus beter ook na over veilig vervoer na het feest

Heeft u vragen over het uitrollen van een AMD-beleid?

Bekijk onze webinar over dit onderwerp.

Contacteer onze experts en leg hen uw uitdagingen voor.

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen