Terug 'Mijn Preventie' - Uw preventiesysteem voor welzijn op school

'Mijn Preventie' - Uw preventiesysteem voor welzijn op school

Elke vijf jaar krijgt u de onderwijsinspectie op bezoek. En zoals u weet, kost de voorbereiding van dat bezoek heel wat tijd en energie.

De onderwijsinspectie focust dan ook op uiteenlopende domeinen: van noodplanning tot voedselveiligheid – sinds geruime tijd samengevat in drie letters: BHV (bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne). Deze domeinen vindt u terug in de 9 processen van de auditmodule binnen ‘Mijn Preventie’.

Bovendien  moet u, zoals elke organisatie, waken over het welzijn van uw personeel en leerlingen. Zoals de wet dat voorschrijft. Dat vraagt om een dynamisch risicobeheerssingsysteem ( DRBS) waarmee u uw preventie in goede banen leidt. Laat ‘Mijn Preventie’ daar nu net het antwoord op zijn.

Uiteraard wilt u alles efficiënt en doeltreffend aanpakken.

 

Sla twee vliegen in één klap met 'Mijn Preventie':

 
  1. Bereid uw school met een gerust hart voor op inspectie door het ministerie van Onderwijs.
  2. Optimaliseer uw risicobeheer en preventie volgens de wettelijke verplichtingen.

Gemoedsrust met 'Mijn Preventie' in 5 stappen

Noem 'Mijn Preventie' gerust uw externe geheugen voor onderwijsinspectie en preventie rond veiligheid en welzijn in de school. Zo maakt u van de onlinetool uw rechterhand:

Glijbaan kegels
  1. Maak uw globaal preventieplan op. 'Mijn Preventie' zorgt ervoor dat u rekening houdt met de inspectie-index en de wetgeving en laat u uw eigen accenten leggen.
  2. Bekijk uw jaaractieplan. Vraag uw jaarlijkse of maandelijkse doelstellingen op en exporteer glasheldere takenlijsten voor uw verantwoordelijken.
  3. Automatiseer uw reminders. Nadert de deadline voor een van uw doelstellingen? Dan krijgt u daarover een melding via e-mail.
  4. Beheer uw documenten. Houd checklists en procedures, modelformulieren en keuringen veilig bij en maak ze toegankelijk voor uw verantwoordelijken.
  5. Gebruik de doorlichtingstool. Een audittool onthult hoe uw school het ervan af zou brengen bij een inspectie. Zo weet u meteen welke aandachtspunten u moet aanpakken.

Werk vandaag al aan meer welzijn op school

Uw preventietaken stroomlijnen en u beter voorbereiden op inspectie? Volg alvast deze tips:

Les basisschool
  • Laat uw preventieadviseur een dagboek bijhouden met alle acties en werkpunten rond veiligheid en welzijn.
  • Stelt u een jaaractieplan op? Noteer dan zeker deze elementen: uw doelstellingen, bijbehorende preventiemaatregelen en middelen (zoals budget en expertise), uitvoeringstermijn en verantwoordelijken.
  • Hecht voldoende belang aan psychosociale risico’s. En richt u daarvoor op het beleidsplan van het ministerie van Onderwijs. Zo leert u uw leerkrachten beter omgaan met stress: dat straalt positief af op de leerlingen.

Leer hoe u 'Mijn Preventie' voor u laat werken

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van uw onderwijsinstelling. Bekijk onze opleidingen voor een greep uit ons opleidingsaanbod rond het beheerssysteem 'Mijn Preventie'

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen