Terug 'Mijn Preventie' - Jouw preventiesysteem voor welzijn op school

'Mijn Preventie' - Jouw preventiesysteem voor welzijn op school

Elke vijf jaar krijg je de onderwijsinspectie op bezoek. En zoals je weet, kost de voorbereiding van dat bezoek heel wat tijd en energie.

De onderwijsinspectie focust dan ook op uiteenlopende domeinen: van noodplanning tot voedselveiligheid – sinds geruime tijd samengevat in drie letters: BHV (bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne). Deze domeinen vind je terug in de 9 processen van de auditmodule binnen ‘Mijn Preventie’.

Bovendien moet je, zoals elke organisatie, waken over het welzijn van je personeel en leerlingen. Zoals de wet dat voorschrijft. Dat vraagt om een dynamisch risicobeheerssingsysteem (DRBS) waarmee je je preventie in goede banen leidt. Laat ‘Mijn Preventie’ daar nu net het antwoord op zijn.

Uiteraard wil je alles efficiënt en doeltreffend aanpakken.

Infographic-mijn-preventie-tool-onderwijs-IDEWE

 

Sla twee vliegen in één klap met 'Mijn Preventie':

 
  1. Bereid je school met een gerust hart voor op inspectie door het ministerie van Onderwijs.
  2. Optimaliseer je risicobeheer en preventie volgens de wettelijke verplichtingen.
Ontdek 'Mijn Preventie' op de My IDEWE Klantenzone

Gemoedsrust met 'Mijn Preventie' in 5 stappen

Noem 'Mijn Preventie' gerust je externe geheugen voor onderwijsinspectie en preventie rond veiligheid en welzijn in de school. Zo maak je van de onlinetool je rechterhand:

  1. Maak je globaal preventieplan op. 'Mijn Preventie' zorgt ervoor dat je rekening houdt met de inspectie-index en de wetgeving en laat je je eigen accenten leggen.
  2. Bekijk je jaaractieplan. Vraag je jaarlijkse of maandelijkse doelstellingen op en exporteer glasheldere takenlijsten voor jouw verantwoordelijken.
  3. Automatiseer je reminders. Nadert de deadline voor een van je doelstellingen? Dan krijg je daarover een melding via e-mail.
  4. Beheer je documenten. Houd checklists en procedures, modelformulieren en keuringen veilig bij en maak ze toegankelijk voor je verantwoordelijken.
  5. Gebruik de doorlichtingstool. Een audittool onthult hoe je school het ervan af zou brengen bij een onderwijsinspectie. Zo weet je meteen welke aandachtspunten je moet aanpakken.

Werk vandaag al aan meer welzijn op school

Jouw preventietaken stroomlijnen en je beter voorbereiden op inspectie? Volg alvast deze tips:

  • Laat je preventieadviseur een dagboek bijhouden met alle acties en werkpunten rond veiligheid en welzijn.
  • Stel je een jaaractieplan op? Noteer dan zeker deze elementen: je doelstellingen, bijbehorende preventiemaatregelen en middelen (zoals budget en expertise), uitvoeringstermijn en verantwoordelijken.
  • Hecht voldoende belang aan psychosociale risico’s. En richt je daarvoor op het beleidsplan van het ministerie van Onderwijs. Zo leer je je leerkrachten beter omgaan met stress: dat straalt positief af op de leerlingen.

Naar mijn klantenzone

Leer hoe je 'Mijn Preventie' voor jou laat werken

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van je onderwijsinstelling. Bekijk onze opleidingen voor een greep uit ons opleidingsaanbod rond het beheerssysteem 'Mijn Preventie'

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen