Terug Nieuwe mogelijkheden met de digitale brandbestrijdingsmiddelen

Nieuwe mogelijkheden met de digitale brandbestrijdingsmiddelen

- Beheersing van uw risico's | EHBO | Brandveiligheid

Expert Wim Vanderheijden

Verantwoordelijke Discipline Arbeidsveiligheid

Play it Safe en BullsEye

Veiligheid is het belangrijkste thema op de werkvloer. Mensen op een veilige manier laten werken onder alle omstandigheden is echter niet altijd even evident. Naast de klassieke opleidingen en trainingen biedt Groep IDEWE ook enkele virtuele trainingsmethoden aan. Maak kennis met Play it Safe en BullsEye.

Play it Safe - online gameplatform

Om het veiligheidsthema voortdurend onder de aandacht te brengen en doeltreffende manieren te vinden om uw medewerkers een veilige werkhouding bij te brengen, schakelen we vandaag graag digitale technologie in.

“Play it Safe is een online game-platform om mensen te leren omgaan met veiligheidsprocedures die eigen zijn aan de organisatie”, zegt Tom Cornelis, preventieadviseur arbeidsveiligheid bij IDEWE. “Mensen spelen het spel op hun smartphone, tablet of pc als ze daar tijd voor hebben. Net zoals bij entertainmentgames kan u eerst uw eigen personage pimpen om vervolgens in een herkenbare omgeving terecht te komen waar dingen gebeuren die u liefst niet in realiteit meemaakt maar waar u wel op voorbereid moet zijn. Er ontstaat een brand in een kantoor of in een winkel, er zijn onveilige situaties op een bouwwerf ... Het is aan u om op de juiste manier te reageren. Het spel vervangt uiteraard de klassieke brandblusoefeningen niet maar het doet de efficiëntie van de veiligheidshandelingen drastisch toenemen en verlaagt de drempel om juist te handelen als het effectief fout loopt. Het spel zegt u immers meteen of u het goed doet of waar u het verkeerd aanpakt.”

Aantrekkelijk en efficiënt

Play it Safe - online game-platform

“De game-formule maakt het aantrekkelijk om kennis te maken met de veiligheidsinstructies inzake brandbestrijding en EHBO, die eigen zijn aan de organisatie. Elke medewerker kan het spel spelen wanneer hij daar letterlijk 5 minuten de tijd voor heeft. Dat stimuleert om de oefeningen ook frequent te herhalen. Niet alleen medewerkers die uw bedrijf al op hun duimpje kennen kunnen ermee aan de slag maar ook nieuwkomers krijgen aan de hand van Play it Safe een introductie in de veiligheidsprocedures en de veiligheidsmiddelen. Op die manier komen ze op hun eerste werkdag met de basiskennis aan de start.

Als werkgever hoeft u ook niet langer een hele administratie op te zetten om te noteren wie welke module al heeft gevolgd, want de tool houdt dat netjes bij voor u, inclusief de scores.”

We lanceerden Play It Safe

De Stad Kortijk is de eerste stad in Vlaanderen die Play It Safe gebruikt om zijn medewerkers op een efficiënte manier een EHBO-opleiding te geven. Groep IDEWE zorgt ervoor dat de 815 stadsmedewerkers dankzij dit ‘game’ leren reanimeren en een hartstarter leren gebruiken. Ook het correct omgaan met brandblusapparaten komt aan bod.

BullsEye: digitaal blussen

BullsEye - trainingsmethode brandblusmiddelen

“BullsEye is een trainingsmethode die bedoeld is om mensen te leren omgaan met kleine brandblusmiddelen”, aldus preventiedeskundige arbeidsveiligheid Christo Vanoplinus. “Het is uiterst belangrijk dat iedereen op de werkvloer weet hoe hij efficiënt moet reageren in geval van brand.

Het probleem is natuurlijk dat dergelijke situaties oefenen alleen kan als medewerkers zich verplaatsen naar een oefensite die daarop voorzien is. Niet elk bedrijf heeft immers een gebouw ter beschikking waar op een verantwoorde manier vuurtjes kunnen gestookt worden.”

Zowel indoor als buiten

“BullsEye is een geavanceerd trainingsmiddel dat gebruikmaakt van digitale vlamvorming en sensoren om cursisten de juiste brandblustechnieken te laten zien. Het systeem registreert hoe ver de cursist zich van de brand bevindt, welk type brandblusser hij of zij gebruikt en of de cursist de trainingsbrandblusser goed gericht heeft.”

De training kan om het even waar gebeuren, zowel indoor als buiten. De BullsEye-basiseenheid bestaat uit een ledscherm met geïntegreerde microprocessor om dynamisch digitale vlammen te produceren. Afhankelijk van de brandklasse en de moeilijkheidsgraad die de instructeur heeft ingesteld, nemen de vlammen toe en af en reageren ze op de bluswerkzaamheden van de cursist. Daarvoor gebruikt hij een lasergestuurde infraroodbrandblusser. Er kan ook een rookgenerator aangesloten worden om de situatie levensecht te maken.

De prestaties van de cursisten kunnen ook bijgehouden worden, zodat eventueel vervolgprogramma’s kunnen opgesteld worden.”

Voor meer informatie over onze opleidingspakketten brandbestrijding neemt u contact op met uw regionaal IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen