Terug Slaap ... Daar liggen we wakker van!

Slaap ... Daar liggen we wakker van!

- Gezonde levensstijl | Gezonde werkomgeving | Slapen

Expert Mia Van Laeken

Adviseur Learning and Development

Internationale dag van de slaap

We hebben tijdens de Dag van de Slaap, op 15 maart, iets om over wakker te liggen. Slapen is immers steeds vaker een probleem. Een op de drie landgenoten boven de 15 jaar is een slechte slaper. IDEWE probeert met twee trainingen de insomnia te snel af te zijn. Want goed slapen is nu eenmaal een belangrijke voorwaarde om ons zowel thuis als op het werk goed in ons vel te kunnen voelen.

“De jongste 10 jaar is het slaapprobleem almaar toegenomen”, zegt Fit4Work-coach Hilde Vandenkieboom van IDEWE. “Gaf in 2008 20% van de mensen, boven de 15 jaar, aan dat ze moeilijke slapers waren, dan was dat 5 jaar later al 30%. 13% van hen nam slaapmiddelen in om aan het probleem te werken. De cijfers van het jongste bevolkingsonderzoek zijn nog niet bekend maar we hebben redenen om aan te nemen dat de trend niet meteen gekeerd is. Onze leefgewoonten werken het verstoren van ons slaap-waakritme eerder in de hand. Denk maar aan het toenemende gebruik van schermen of het succes van ploegenarbeid.”

Leren slapen

Rond die vaststellingen werden bij IDEWE twee opleidingen gebouwd. In onze workshop Slapen … en morgen gezond weer op hebben we het over misverstanden die er over slaap bestaan. We staan stil bij de slaapremmers en gaan op zoek naar tips en tricks voor een goede slaaphygiëne.

Gezonde slaap voor wie in ploegen werkt

Tijdens de workshop Ne vroeg en ne late … Werken met de biologische klok voor werknemers willen we kennis en vaardigheden bijbrengen die werknemers die ploegenarbeid verrichten helpen bij het kiezen voor een gezonde leefstijl. Werken in ploegen houdt immers een aantal gezondheidsrisico’s in zoals een tekort aan slaap, vermoeidheid, overgewicht, diabetes en maag-darmklachten. We gaan na hoe het spanningsveld tussen je eigen levensritme en je biologische klok ontstaat en wat je eraan kan doen.

Gedeelde verantwoordelijkheid van werknemers en werkgevers

Kiezen voor een gezonde leefstijl is echter meer dan kennis en vaardigheden meegeven aan werknemers. We willen ook leidinggevenden sensibiliseren en motiveren om vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid in te zetten op een gezonde leefstijl. In de workshop Ne vroege en ne late … Werken met de biologische klok voor leidinggevenden bespreken we mogelijke aanpassingen van voorzieningen en in de infrastructuur van uw organisatie. Ze kunnen voor werknemers precies dat duwtje in de rug betekenen dat ze nodig hebben om aan een gezonde leefstijl te werken.

Bent u geïnteresseerd in ons aanbod voor een betere slaaphygiëne, neem dan contact op met uw regionaal IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen