Terug Zeven tips om stress te verminderen

Zeven tips om stress te verminderen

- Mentaal fit | Stress en burn-out

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Hoe omgaan met onvermijdelijke stressbronnen?

Niet alleen u, maar ook uw team en uw organisatie kunnen lastige gevolgen ondervinden van stress. Het is dus zaak de signalen te herkennen, de oorzaken op te sporen en anders te leren omgaan met onvermijdelijke stressbronnen.

1. Organiseer u beter

kalender

Plan uw werk optimaal en houd in uw agenda ruimte voor onverwachte zaken. Stel uzelf realistische deadlines, bepaal uw eigen grenzen en hou u er ook aan. Delegeer taken waar mogelijk en leer ook 'neen' zeggen. Het zit soms in de kleine dingen: ruim bijvoorbeeld ook regelmatig uw bureau op en gebruik pendeltijd om te ontspannen en stress te verminderen.

2. Slaap voldoende

wekker 7 uur alarm

Zet de laatste uren voor u gaat slapen alles wat u opjaagt af. Zorg voor een vast slaapritueel, slaap op een degelijke matras en gebruik een goed kussen. Meer tips voor een goede nachtrust vindt u in dit artikel.

3. Geniet meer

vrouw strand zitten

Reserveer geregeld kwaliteitstijd exclusief voor uzelf. Geniet van uw favoriete muziek, of kom buiten in de natuur. Zorg dat u voldoende in het daglicht komt, ook tijdens de winter. Trouwens: lachen is gezond en dus het ideale recept om stress te verminderen!

4. Eet gezond(er)

man eten slaatje

Betere eetgewoonten leiden tot minder stress. Neem dus voldoende tijd om te eten. Eet niet op uw werkplek en sla ook geen lunchpauzes over. Eet voldoende fruit en groenten en drink ook veel water. Meer info vindt u in deze brochure.

5. Onderhoud sociale contacten

man vrouw fietsen

Doe een inspanning om uw sociaal netwerk te onderhouden. Een babbeltje is ideaal om uw gedachten te verzetten. Vraag ook steun en advies aan anderen: stresservaringen opkroppen heeft geen zin. Deel ze en roep op tijd hulp in.

6. Beweeg voldoende

vrouw man wandelen

Sporten helpt om stress te verminderen en uw weerstand te verhogen. Ga dus eens zwemmen en geniet daarbij van het rustgevende gevoel van water. Of maak een wandeling in plaats van onderuit te zakken voor de tv. Neem op het werk ook de trap in plaats van de lift en stretch regelmatig achter uw bureau.

7. Denk positief

vrouw man meditatie

Piekeren leidt heel vaak nergens toe en verhoogt zelfs de kans op depressie. Stop daarom met uitvergroten, catastroferen of doemdenken en pak alleen de dingen aan waarop u zelf invloed hebt. Probeer problemen of onverwachte zaken ook te relativeren. Verander met andere woorden uw manier van denken. Zoek daarbij naar een aanpak die u het beste ligt, zoals bijvoorbeeld mindfulness.

Stress verminderen met stressdagboek

Wilt u stress verminderen? Dan moet u eerst weten waar die vandaag komt. Om te ontdekken wat u stress bezorgt, kunt u altijd een stressdagboek bijhouden waarin u stresssignalen noteert die u bij uzelf herkent. Schrijf ook op welke factoren u stress bezorgen. Geef daarna een stressscore aan de opgesomde oorzaken en probeer die met de slechtste score te verminderen.

 

Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij uw regionaal IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen