Terug Europese Commissie verbiedt keukengerei uit bamboe en melamine

Europese Commissie verbiedt keukengerei uit bamboe en melamine

- Gevaarlijke stoffen

Expert Gloria Noorts

Preventiedeskundige levensmiddelenhygiëne

Enkel bamboe dat niet gebonden is met kunststof mag nog gebruikt worden

De Europese Commissie heeft beslist dat het gebruik van bamboevezels in kunststof materialen niet is toegelaten. Daardoor kunnen contactmaterialen zoals keukengerei en tafelservies, gemaakt uit een combinatie van bamboevezels en melamine, niet meer gebruikt worden.

bamboe melanine

Een Duits onderzoeksinstituut heeft aangetoond dat vaatwerk waarin bamboevezels verwerkt zijn niet voldoende stabiel zijn. Blijkt dat stukjes melamine onder invloed van warmte en zuren in het voedsel kunnen terechtkomen, waardoor er mogelijk een gezondheidsrisico ontstaat. Een streep door de rekening van bijvoorbeeld kindercrèches en festivalorganisatoren die de jongste jaren geregeld dergelijk keukengerei of tafelservies in deze combinatie gebruiken. Het had een goed alternatief voor plastic wegwerpproducten kunnen zijn. Dat het servies (deels) uit een natuurlijk product is vervaardigd, is een extra argument voor milieubewuste consumenten.

Visueel onderscheid

bamboe

Aangezien de bamboevezels echter verwerkt zijn in een polymeer, meestal melamine, moeten ze, voor ze op de markt worden gebracht, beoordeeld worden door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid en dat is nooit gebeurd. 

Producten die enkel van bamboe zijn gemaakt en dus geen melamine of andere kunststof materialen bevatten, mogen wel nog verkocht worden. Het onderscheid is doorgaans gemakkelijk visueel te maken. Materiaal dat uitsluitend van bamboe gemaakt is, heeft een houtstructuur en is eventueel verlijmd of kan bedekt zijn met een laagje vernis. In het andere geval lijkt materiaal dat van bamboevezels gemaakt is vooral op kunststof, omdat de structuur van bamboe/hout niet meer te zien is.

Neem bij twijfel zeker contact op met uw regionaal IDEWE-kantoor of mail naar haccp@idewe.be.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen