Terug Klantengetuigenis BPK Belgische Plantenkwekerij

Aantal werknemers: 50 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 2002

Klantengetuigenis BPK Belgische Plantenkwekerij

De ruime regio rond Mechelen staat sinds mensenheugenis bekend als de groentestreek bij uitstek. En in dat landschap is BPK uit Duffel al meer dan een halve eeuw een vaste waarde. Zo’n vijftig werknemers kweken er groenteplanten en kruiden voor professionele tuinbouwers.

ERGONOMIE EN VEILIGHEID BOVEN

BKP-Duffel

Tuinbouw mag dan al eeuwenoud zijn, bij BPK is de infrastructuur hypermodern. “In onze serres verwelkomen we vernieuwende technologieën met open armen”, vertelt hr-manager en interne preventieadviseur Geert Peetermans. “Dat komt onze productiviteit, de kwaliteit van onze producten én de gezondheid van onze medewerkers ten goede. Je kunt je wel inbeelden dat tuinbouw zwaar werk kan zijn. Met de juiste hulpmiddelen verbeteren we de ergonomie en verlichten we de fysieke belasting voor onze werknemers.”

Al duiken in het kielzog van machines zoals zaaitoestellen, transportbanden en heftrucks natuurlijk ook nieuwe risico’s op. “Een ongeluk is gauw gebeurd. Daarom is het belangrijk dat machines veilig zijn en procedures worden gerespecteerd. Om dat te garanderen, vertrouwen wij op IDEWE.”

KENNIS VAN ZAKEN

Neemt BPK een nieuwe machine in gebruik? Dan volgt er meteen een telefoontje naar IDEWE. Geert Peetermans: “Zij sturen een specialist om de machine te inspecteren en veilige gebruiksinstructies op te stellen. Die doet dat met veel kennis van zaken en een oog voor de dagelijkse praktijk. Hij let er bijvoorbeeld op dat draaiende onderdelen goed zijn afgeschermd, zodat een moment van verstrooidheid niet leidt tot levenslange lichamelijke letsels.”

IDEWE geeft ook advies bij de opstelling van het jaarlijkse preventieplan. “Onze contactpersoon waakt erover dat onze doelstellingen relevant en realistisch zijn. En adviseert ons bij de uitwerking van welzijnsacties en de planning van de juiste opleidingen. Zoals cursussen voor heftruckchauffeurs en toolboxmeetings voor leidinggevenden over veiligheid op het werk.”

KORTE- ÉN LANGETERMIJNFOCUS

Geert Peetermans besluit: “IDEWE speelt kort op de bal als het gaat om dagelijkse veiligheidsissues. Dat helpt ons om arbeidsongevallen tot een minimum te beperken. Tegelijk hebben ze een scherpe blik op onze langetermijnstrategie voor een gezonde en veilige werkomgeving. Voor ons is dat de gedroomde combinatie.”