Terug Klantengetuigenis De Beule Technics

Aantal werknemers: 10 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 1984

Klantengetuigenis De Beule Technics

Een vleugelpiano laten ronddraaien voor circusartiesten? Dozen automatisch stapelen op palletten? De Beule Technics doet zowat álles wat met automatisering te maken heeft. Zaakvoerder Nico: “We ontwerpen en ontwikkelen maatwerk. Daar komen veel machines bij kijken waarmee onze medewerkers maar beter omzichtig omspringen. Ik wil dat zij elke dag heelhuids huiswaarts keren. Dat lukt dankzij een sterk veiligheidsbeleid, dat ik samen met IDEWE uitstippel.”

VEILIGHEID ALS PRIORITEIT

Draaien en frezen, zagen en lassen: activiteiten waarbij brand- en snijwonden op de loer liggen. En dan heb je nog het lawaai dat met stevige decibels door de machinehal gonst. “Allemaal risico’s die ik samen met IDEWE in kaart bracht. Een expert komt nu nog elk jaar langs voor een bedrijfsbezoek. Dekt de risicoanalyse de lading nog of is ze toe aan een update?”

Risico’s kennen is één ding. Nog beter: erop anticiperen. “Samen met mijn IDEWE-contactpersoon Tineke maakte ik een veiligheidsboek. Dat staat vol met instructies voor arbeiders én bedienden. Die laatste groep verdient ook optimale werkomstandigheden. Hoe zitten beeldschermwerkers het best aan hun bureau? Om de hoeveel uur strekken ze maar beter de benen? Het antwoord staat in ons hoofdstuk over ergonomie.”

HAALBAAR MEERJARENPLAN

De Beule Technics is met zijn tien medewerkers een bescheiden bedrijf. “Ik streef naar de veiligste werkomgeving, maar heb niet de tijd en middelen om alles in één keer te regelen. Daarom raadde Tineke me aan om een meerjarenplan op te stellen. Vorig jaar maakte ik voor elke machine een veiligheidsinstructiekaart waarop medewerkers lezen hoe ze het toestel correct gebruiken. Dit jaar controleer ik alle indienststellingsverslagen van de machines: werken ze nog conform de wetgeving of hebben ze aanpassingen nodig? En volgend jaar ga ik zelf een IDEWE-opleiding volgen om preventieadviseur niveau 3 te worden.”

Veiligheid en gezondheid zijn als yin en yang: ze horen bij elkaar. Daarom rekent Nico ook voor de medische onderzoeken op IDEWE. “Eén keer per jaar gaat mijn personeel op medische controle.”

WAARDEVOL PARTNERSCHAP

IDEWE is voor De Beule Technics een ouwe getrouwe. “Al sinds 1984 werken we samen, destijds vooral via mijn moeder. Zij is nog van een andere generatie en zag IDEWE als ‘de controlerende instantie’ zeg maar. Het partnerschap stond even op een lager pitje. Maar dat is nu helemaal anders. Ik krijg veel goede raad en concrete tips en besef hoe waardevol dat is. Het is mijn ambitie om het bedrijf te laten groeien. Als dat lukt, zal ik me nog veel meer laten bijstaan door IDEWE.”