Terug Is ook uw schoolgebouw toe aan een nieuw energieprestatiecertificaat?

Is ook uw schoolgebouw toe aan een nieuw energieprestatiecertificaat?

- Infrastructuur | Milieu | Energie

Expert Liesbeth Reekmans

Verantwoordelijke Discipline Bouwen en Gebouwen

EPC voor schoolgebouwen is slechts 10 jaar geldig

Onder meer scholen met een vloeroppervlakte vanaf 1.000 m2 moeten sinds 2009 een energieprestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen. Aangezien dat slechts tien jaar geldig blijft, is ook uw EPC misschien al aan vervanging toe en moeten uw gebouwen opnieuw een energie-audit ondergaan.

Het energieprestatiecertificaat toont aan hoe zuinig uw gebouw met energie omspringt. Op basis van de bevindingen van een energiedeskundige over de bouwschillen, de verwarming, de ventilatie, de elektrische toestellen en de productie van sanitair warm water wordt aan uw gebouw een getal toegekend waarmee u het kan vergelijken met soortgelijke gebouwen. Zo weet u of uw organisatie goed bezig is. 

Energiedeskundige type C

De invoering van het EPC voor publieke gebouwen werd stelselmatig verstrengd. In eerste instantie was het EPC verplicht voor grote gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte vanaf 1.000 m². Sinds 1 januari 2013 geldt de verplichting ook voor gebouwen vanaf 500m². Vanaf 1 januari 2015 wordt het EPC ook verplicht voor gebouwen vanaf 250 m² bruikbare vloeroppervlakte. Een nieuwe gebruiker heeft 15 maanden de tijd om een EPC te laten opmaken.

Het EPC publieke gebrouwen moet opgesteld worden door een erkend energiedeskundige type C. Wordt het certificaat opgemaakt door een interne energiedeskundige, dan moet hij of zij ook minstens twee jaar ervaring kunnen aantonen op vlak van energiezorg.

Wat kan IDEWE voor u doen?

duurzame school

IDEWE helpt u graag bij het nakomen van uw verplichtingen. We maken het certificaat voor u op of geven uw interne energiedeskundige een opleiding zodat hij zelf aan de slag kan gaan.

Onze experten kunnen u ook adviseren omtrent energiezuinig bouwen of onze EPB-verslaggevers kunnen uw bouwprojecten begeleiden tot het gewenste resultaat.

Ook als u een sensibiliseringscampagne wil opstarten over energiezuinigheid op de werkvloer, kan u ons contacteren. We hebben immers overtuigend sensibilisatiemateriaal ter beschikking. Zo ontwikkelden we het lesmateriaal  ‘Duurzame school’.

Het bestaat uit een vouwblad dat tot een maquette van een schoolgebouw omgetoverd kan worden en een leerpakket om met leerlingen uit de lagere school mee aan de slag te gaan. Leerlingen ontdekken op een speelse manier waar energiebesparing te halen valt binnen het domein van hun schoolgebouw.

Wenst u hiervan gebruik te maken dan kan u terecht bij energie@idewe.be.

Leg uw uitdaging op vlak van de energieprestaties van uw gebouw voor aan onze experten.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen