Terug EPC voor publieke gebouwen al 10 jaar verplicht

EPC voor publieke gebouwen al 10 jaar verplicht

- Energie | Overheid

Expert Liesbeth Reekmans

Verantwoordelijke Discipline Bouwen en Gebouwen

Moet het energieverbruik van uw gebouw ook opnieuw gecertifieerd worden?

Publieke gebouwen moeten al tien jaar een energieprestatiecertificaat (EPC) in de lade hebben liggen. Ook scholen en overheidsgebouwen moeten het certificaat, dat het energieverbruik vergelijkt met gelijkaardige gebouwen, kunnen voorleggen. Het EPC adviseert de eigenaar en de gebruikers van het gebouw rond energiezuinige investeringen en energiezuinig gedrag op de werkvloer.

Een EPC voor publieke gebouwen is slechts 10 jaar geldig. Als u dus destijds bij de eersten bent geweest die het energieverbruik liet controleren, kan het dus best dat u uw gebouw opnieuw moet gekeurd worden.

Steeds strenger

Het Vlaams Energie Agentschap voert steekproeven uit om te controleren of het EPC correct werd uitgevoerd.

De invoering van het EPC voor publieke gebouwen werd stelselmatig verstrengd. In eerste instantie was het EPC verplicht voor grote gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte vanaf 1000m². Sinds 1 januari 2013 geldt de verplichting ook voor gebouwen vanaf 500m². Vanaf 1 januari 2015 wordt het EPC ook verplicht voor gebouwen vanaf 250m² bruikbare vloeroppervlakte. Een nieuwe gebruiker heeft 15 maanden de tijd om een EPC te laten opmaken.

Over welke gebouwen gaat het?

  • de federale overheid, incl. de parastatalen;
  • de Vlaamse overheid, incl. de interne en externe verzelfstandigde agentschappen;
  • de provinciale overheden;
  • de gemeentelijke overheden, incl. OCMW's;
  • overheidsbedrijven;
  • onderwijsinstellingen;
  • welzijnsvoorzieningen;
  • gezondheidsvoorzieningen.

Inspiratie voor gebruikers en bezoekers

Het EPC publieke gebrouwen moet opgesteld worden door een erkend energiedeskundige type C.

Het EPC publieke gebrouwen moet opgesteld worden door een erkend energiedeskundige type C. Wordt het certificaat opgemaakt door een interne energiedeskundige, dan moet hij of zij ook minstens twee jaar ervaring kunnen aantonen op vlak van energiezorg.

Het Vlaams Energie Agentschap voert steekproeven uit om te controleren of het EPC correct werd uitgevoerd. Gebruikers die geen geldig certificaat kunnen voorleggen riskeren een administratieve geldboete van minimaal 500 euro en maximaal 5000 euro. Laat het dan zeker niet de laatste vereiste zijn die tot de boete leidt. Aangezien het EPC uiteindelijk tot doel heeft om zowel de gebruikers als het publiek te inspireren om energiezuiniger om te springen, mag u ook niet vergeten om het certificaat een prominente plaats te geven, op een voor het publiek duidelijk zichtbare plaats.

Wat kan IDEWE voor u doen?

IDEWE helpt u graag bij het nakomen van uw verplichtingen. We maken het certificaat voor u op of geven uw interne energiedeskundige een opleiding zodat hij zelf aan de slag kan gaan.

Onze experten kunnen u ook adviseren omtrent energiezuinig bouwen of onze EPB-verslaggevers kunnen uw bouwprojecten begeleiden tot het gewenste resultaat.

Ook als u een sensibiliseringscampagne wil opstarten over energiezuinigheid op de werkvloer, kan u ons contacteren. We hebben immers heel wat overtuigend sensibilisatiemateriaal ter beschikking.

Leg uw uitdaging op vlak van de energieprestaties van uw gebouw voor aan onze experten.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen