Terug Globaal en doelgericht medisch onderzoek

Globaal en doelgericht medisch onderzoek

Alle werknemers dragen bij aan een gezonde organisatie. Maar niet iedereen verkeert in optimale gezondheid. Bovendien brengen heel wat functies specifieke gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarbij komt dat iedereen langer aan de slag moet blijven en daartoe dus fysiek en mentaal in staat moet zijn. Ondertussen veroudert de actieve beroepsbevolking snel en heerst er schaarste voor bepaalde profielen.

Jouw uitdaging is tweeledig: alle mogelijke risico’s en klachten van werknemers helder in kaart brengen en medische onderzoeken op maat van deze specifieke risico’s voorzien. Dat gezondheidstoezicht is wettelijk verplicht voor werknemers die blootgesteld zijn aan specifieke risico’s. Ook speciale onderzoeken vallen onder het gezondheidstoezicht en omvatten onder meer:

 • Voorafgaande gezondheidsbeoordeling voor nieuwe werknemers
 • Consultaties tijdens een re-integratietraject
 • Werkhervattingsonderzoeken na een langdurige afwezigheid
 • Medische onderzoek tijdens en na de zwangerschap (moederschapsbescherming)
 • Rijgeschiktheidsonderzoek (RGA)

Gezondheidspromotie maakt je uitdaging compleet. Je zet daarmee een stapje verder dan de wettelijk voorgeschreven preventie. Want spoor je je werknemers aan tot een goede algemene levensstijl? Dan help je hen om langer aan de slag te blijven.

Wij ondersteunen jou om je medische onderzoeken af te stemmen op de specifieke risico’s in je organisatie. Met die proactieve aanpak vermijd je dat werknemers uitvallen en werk je duurzaam aan optimale gezondheid.

Via risicoanalyse naar slim gezondheidstoezicht op maat

Medisch onderzoek IDEWE

Duurzame resultaten? Die bereik je wanneer je je medische onderzoeken afstemt op de noden in je organisatie:

 1. Risicoanalyse – Op basis van de concrete risico’s stel je preventieprofielen op voor jouw individuele werknemers. Koppel daarvoor de expertise van je arbeidsarts met de analytische kracht van gespecialiseerde software.
 2. Overleg – Gebruik de risicoanalyse als basis voor een meerjarenplan en bespreek het concrete opzet van je gezondheidstoezicht met je team van experts.
 3. Consultaties – Je arbeidsarts en verpleegkundige zetten je plan voor gezondheidstoezicht om in de praktijk.
 4. Rapportage en doorverwijzing – De arbeidsarts vult na elk onderzoek een formulier van de gezondheidsbeoordeling in en bezorgt dat aan jou en je werknemer. Soms neemt de arts ook contact op met de behandelende arts en/of andere zorgverleners van de werknemer – als die laatste daarmee instemt. Bijvoorbeeld om de mogelijkheden rond geleidelijke werkhervatting of werkaanpassingen te bespreken.
 5. Aanvullend: gezondheidspromotie – Moedig je werknemers aan om een gezonde levensstijl aan te nemen. Bijvoorbeeld met screenings rond beweging en voeding. Zo werk je ook aan gezondheidsfactoren die de specifieke arbeidsrisico’s overstijgen.

Communiceren en proactief werken rond gezondheid

Zakboekje welkom terug

Je vertrouwt voor je medische onderzoeken op een gespecialiseerd team van arbeidsartsen en verpleegkundigen.

Tegelijk heb je zelf heel wat middelen in handen om je gezondheidstoezicht te stroomlijnen:

 • Moedig je werknemers aan om werkgerelateerde vragen of problemen meteen voor te leggen aan de arbeidsarts. En hang de fiche met de contactgegevens van arbeidsarts en preventieadviseur psychosociale aspecten uit op een goed zichtbare plek.
 • Werk preventief: wacht niet tot werknemers uitvallen of kampen met gezondheidsproblemen. Bezorg hen bijvoorbeeld tips over een evenwichtige levensstijl met gezond eten, voldoende beweging en een goede nachtrust.
 • Scan het welzijn in je organisatie en laat werknemers hun werkvermogen meten via onze onlinetool Wellfie.

Gezondheidstraining op alle niveaus

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van jouw organisatie. Een greep uit ons opleidingsaanbod rond gezondheid op de werkvloer:

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen