Terug Hoe vermijdt u beestjes op de werkvloer?

Hoe vermijdt u beestjes op de werkvloer?

- Gezonde werkomgeving | Biologische agentia

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

Hoe wapent u zich tegen biologische agentia?

Werkt u in een organisatie waarin u in contact komt met biologische stoffen die infectieziekten kunnen veroorzaken? Of runt u een kleine onderneming waari werknemers dagelijks worden blootgesteld aan bacteriën, virussen, schimmels, gisten of allergenen? Wees u dan bewust van de mogelijke gevaren en arbeidsrisico's. Bacteriën, virussen, schimmels, gisten, toxinen, allergenen... Het zijn allemaal voorbeelden van biologische agentia of micro-organismen van plantaardige of dierlijke herkomst. Worden uw werknemers eraan blootgesteld? Dan zijn preventiemaatregelen en een goede risicoanalyse essentieel. Anders kunnen biologische agentia ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

Verplichte acties rond biologische stoffen

Als werkgever dient u het gebruik van biologische agentia tijdens het werk zo veel mogelijk te beperken en eventueel te vervangen door een veiliger alternatief ten voordele van de gezondheid van al uw werknemers.
 
Organisaties die niet anders kunnen dan werken met biologische stoffen die infectieziekten kunnen veroorzaken, dienen enkele verplichte acties te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan collectieve maatregelen zoals afscherming en een afzuiginstallatie.

Breng de risico’s van biologische agentia in kaart

In kleine organisaties kan men op een eenvoudige manier de risico's inventariseren door volgende tips in acht te nemen:

  • Beperk de duur van de blootstelling en/of het aantal blootgestelde werknemers. Voorkom de blootstelling van risicogroepen, zoals zwangere vrouwen en werknemers met een chronische aandoening.
  • Organiseer preventief medisch onderzoek bij een bedrijfsarts, die de nodige vaccins zet.
  • Stel op de werkvloer persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking, zoals handschoenen, schoenen, brillen, mondmaskers...
  • Sensibiliseer uw werknemers. Geef informatie over het dragen en gebruiken van beschermende uitrusting en kledij. Voorzie ook voldoende opleiding rond de risico's voor de gezondheid en de te nemen voorzorgsmaatregelen.
  • Orde en netheid is een must. Motiveer daarom uw werknemers om hun handen te wassen. Druk hen ook op het hart niet te roken, te eten of te drinken op de werkplek.
  • Maak gebruik van het biorisicoteken en andere waarschuwingstekens.
  • Stel een noodplan op in geval van een ongeval. Voorzie daarbij ook EHBO op maat.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen