Terug Is jouw schoolkeuken klaar voor inspectie?

Is jouw schoolkeuken klaar voor inspectie?

- Gezonde werkomgeving | Arbeidshygiëne | Inspectie | Infrastructuur | Opleidingen

Expert Gloria Noorts

Preventiedeskundige levensmiddelenhygiëne

Contacteer ons voor screenings, opleiding en begeleiding op maat

In sommige scholen kunnen kinderen een maaltijd eten die ofwel klaargemaakt is in de schoolkeuken of door de traiteur geleverd wordt en opgediend wordt door schoolmedewerkers. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) voerde in 2023 1.178 inspecties uit bij Belgische schoolkeukens. 66.6% van de gecontroleerde schoolrestaurants kreeg een volledig gunstig rapport  (bron: FAVV).

Als scholen hun leerlingen maaltijden aanbieden en/of ter plaatse bereiden, moet de school dat melden aan het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Op het ogenblik dat zich een incident zou voordoen, kan het FAVV op zoek gaan naar de oorzaak en controleren of het probleem bij de school ligt of bij de leverancier. Een schoolrestaurant krijgt bezoek van de FAVV-inspecteurs, afhankelijk of de maaltijden ter plaatse worden bereid of niet. 

Is jouw schoolkeuken klaar voor inspectie?

aanschuiven

De experts in voedselhygiëne van IDEWE kunnen je met een screening of een audit helpen bij de voorbereiding op het bezoek van de inspecteurs.

  • Tijdens een screening worden voornamelijk de goede hygiënepraktijken gecontroleerd. Nadien ontvang je een rapport met goede punten en aandachtspunten. 
  • Tijdens een gedetailleerde audit gaan we na of je de Belgische en Europese wetgeving toepast, het autocontrolesysteem correct gebruikt en of de goede hygiënepraktijken gekend zijn en toegepast worden. De school ontvangt dan een gedetailleerd rapport met de vaststellingen en mogelijke adviezen. Aan de hand van foto’s worden de aan te pakken punten in beeld gebracht. 
     

Opleidingen voor keukenpersoneel

Scholen die de kennis van werknemers over levensmiddelenhygiëne willen bijschaven, kunnen een beroep doen op onze experts. We hebben ook een specifieke opleiding 'Voeding verwerken in schoolkeukens en bij schoolactiviteiten' (in company) klaar en we ondersteunen je graag om bijvoorbeeld een allergenenbeleid op te stellen. Ook coaching op maat is mogelijk. 

We beantwoorden je vragen op haccp@idewe.be 

Overzicht van alle opleidingen levensmiddelenhygiëne.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen